T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

MOVING SILENCE FESTIVAL

Δημοσιεύτηκε: 11-03-2014

Το MOVING SILENCE FESTIVAL στη Θεσσαλονίκη!

Διεθνή βωβά κινηματογραφικά έργα του σήμερα

με ζωντανή μουσική από Έλληνες μουσικούς και sound artists

21-22 Μαρτίου 2014

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης l Αποθήκη Β1, λιμάνι

 

Είσοδος ελεύθερη

Ώρα έναρξης: 20:00 

Το MOVING SILENCE FESTIVAL, ένα ιδιαίτερο ταξίδι εικόνας, ποίησης και μουσικής που ξεκινάει από το Βερολίνο και θα καταλήξει στην Αθήνα, με ενδιάμεσο σταθμό για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη, θα φιλοξενήσουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Goethe Institut Θεσσαλονίκης, στις 21 & 22 Μαρτίου 2014, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (ώρα έναρξης: 20:00) στην Αποθήκη Β1, λιμάνι.

Το MOVING SILENCE αποτελείται από πρόγραμμα-επιλογή ταινιών μικρού μήκους, σύγχρονου βωβού κινηματογράφου από την Ελλάδα και τη Γερμανία, με ζωντανή μουσική επένδυση από Έλληνες μουσικούς. Παράλληλα πλαισιώνεται από διάλεξη του Heinz Hermanns, ιδρυτή και διευθυντή του βερολινέζικου Φεστιβάλ ‘Interfilm’ και του Φεστιβάλ ‘Zebra’, με θέμα την ανάδειξη νέων τρόπων διάδοσης ταινιών μικρού μήκους (22 Μαρτίου).

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις και προβολές του Φεστιβάλ είναι δωρεάν και ανοικτές στο ευρύ κοινό.

 

MOVING SILENCE

Η πλατφόρμα Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Marco Brosolo, τον κινηματογραφιστή Matthias Fritsch και τον παραγωγό Federico Bassetti. Στα τέλη του ίδιου χρόνου στην ομάδα προστέθηκε και η ελληνίδα μουσικός, παραγωγός Αναστασία Χρυσανθακοπούλου που έχει συντονίσει παραγωγές κυρίως σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες.

Στα τέλη Μαΐου του 2010 η Moving Silence ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα και τον Απρίλη του 2011 ξεκίνησε η συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και η συνδιοργάνωση του, φεστιβάλ πλέον, Moving Silence. Ένας μεγάλος αριθμός από Έλληνες μουσικούς και κινηματογραφιστές συνεργάστηκαν με το Φεστιβάλ αυτό το διάστημα.

Η βερολινέζικη πλατφόρμα οργανώνει εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κινηματογραφικές συναυλίες» με το σκεπτικό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με την σύγχρονη αισθητική της εικόνας, την ζωντανή μουσική παραγωγή και τις δυνατότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών. Παρουσιάζει ταινίες με ισχυρή οπτική πληροφορία που δεν έχουν ανάγκη διαλόγων, και θέτει εκ νέου το ζήτημα της χρήσης και μη του ήχου.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι βρίσκεται εν κινήσει και έχει επισκεφτεί πολλές χώρες (Ιταλία, Τσεχία, Ρωσία, Ινδία, Κολομβία). Σε κάθε εκδήλωση, μουσικοί και κινηματογραφιστές από την εκάστοτε πόλη καλούνται να συμμετέχουν μαζί με Γερμανούς με αποτέλεσμα το αρχείο ταινιών αλλά και το δίκτυο των συνεργατών της πλατφόρμας να εμπλουτίζεται συνεχώς. Η πρωτοβουλία Moving Silence προτείνει μια νέα, σύγχρονη ‘silent movie’ εμπειρία.

Μια πολύ ιδιαίτερη συμμετοχή είναι αυτή του επτάχρονου ταλαντούχου ποιητή Ισίδωρου Τσαλαπάτη υπό την συνοδεία των γονιών του (Άρτεμις Βασιλοπούλου & Τάσος Τσαλαπάτης) ο οποίος ξεκινώντας από το Σουφλί και με σταθμούς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα θα απαγγείλει ζωντανά τα ποιήματα του, καθώς θα προβληθούν παράλληλα ταινίες εμπνευσμένες από τα σκίτσα και την ποίηση του μικρού με ειδικό πρόγραμμα, που θα χειρίζεται ο Χρήστος Κοντόγιωργας (visual artist).

Μετά τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα ταινιών και οι δράσεις του Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόγραμμα αλλά με μουσικούς από την Αθηναϊκή σκηνή (27-30 Μαρτίου).

 

Το πρόγραμμα 21 & 22 Μαρτίου

Επιλογή ταινιών σύγχρονου βωβού κινηματογράφου από Ελλάδα και Γερμανία με ζωντανή μουσική επένδυση από Έλληνες μουσικούς.

 

_Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η ποίηση στον κινηματογράφο.

Επιλογή ταινιών από το φεστιβάλ ZEBRA Poetry Film Festival και από την ελληνική κινηματογραφική δημιουργία

 

_Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Διεθνές πρόγραμμα πειραματικών ντοκιμαντέρ.

Επιλογή από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Βερολίνου interfilm

Διάλεξη: Heinz Hermanns

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα διατίθεται από τα μέσα Μαρτίου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και προβολές του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό.

 

Συντελεστές

Οργάνωση

Moving Silence

Goethe-Institut Athen

Συνδιοργάνωση στη Θεσσαλονίκη

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Goethe-Institut Thessaloniki

Υποστήριξη

16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα

Επιμέλεια προγράμματος

Matthias Fritsch, Αναστασία Χρυσανθακοπούλου (Moving Silence team)

Thomas Zandegiacomo Del Bel (www.zebra-award.org)

Heinz Hermanns (www.interfilm.de)

Επιμέλεια μουσικού προγράμματος και συντονισμός στη Θεσσαλονίκη:

Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτρια ΚΜΣΤ

Info

Moving Silence www.movingsilence.net  +  https://vimeo.com/48133729 (βίντεο όπου παρουσιάζεται η ιδέα της Μoving Silence και του Φεστιβάλ μέσα από τα λόγια των ίδιων των καλλιτεχνών και συνεργατών στην Αθήνα και το εξωτερικό.)

Φεστιβάλ ‘Interfilm’ www.interfilm.de 

Φεστιβάλ ‘Zebra’ www.zebra-award.org  

 

 

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Moving Silence Festival