T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Πρόσκληση Συμμετοχής στο Κόδρα Fresh 2013

Δημοσιεύτηκε: 31-05-2013
Παράταση


Δίνεται παράταση στην περίοδο εγγραφών του Κόδρα Fresh 2013 έως 12 Ιουνίου 2013

 

Κodra Fresh


Το Kodra Fresh, για 4η συνεχή χρονιά υποστηρίζει και ενισχύει την παρουσία νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, εστιάζoντας στην παραγωγή και την προβολή του σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου. 
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τελειόφοιτοι και πρόσφατοι απόφοιτοι  Σχολών  Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλούνται μετά από πρόσκληση του Δήμου Καλαμαριάς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κτίριο του πρώην Διοικητηρίου του στρατοπέδου, που φιλοξενεί το Kodra Fresh 2013.


Επιμελητής της  έκθεσης είναι ο Βασίλης Ζωγράφος
Βοηθός επιμελητή είναι η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη.


Με αφορμή  το γενικό πλαίσιο που προσδιορίζεται από τα ‘Τείχη’ του Καβάφη – ένα ποίημα το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 στο σύνολό του – επιλέξαμε για το Kodra Fresh τον τίτλο  «Πλωτά Τείχη» (Floating Walls). 
Όλοι μας έχουμε εντός μας, μιας μορφής «ερημία», που συχνά συγκαλύπτουμε  με  ευφάνταστους τρόπους. Αυτό  αφενός το υπαγορεύει η πίεση της κοινωνίας πάνω στο άτομο, αφετέρου  το βάρος του περίγυρου που υπάρχει στον καθένα μας. Με αυτό το κομμάτι εσωτερικής μελαγχολίας που κρατάμε καλά κρυμμένο μέσα μας οι καλλιτέχνες συχνά ασχολούνται περισσότερο.


Στην περίπτωση του ποιήματος του Καβάφη, η ιδιότητα του καλλιτέχνη  απαιτεί το διαχωρισμό του από τη μάζα, ώστε να μπορέσει να παρατηρήσει και να υπερβεί τα στερεότυπα, εγείροντας ωστόσο  «Τείχη», με τη γνωστή καβαφική αμφισημία: «Τείχη» προστασίας αλλά και «Τείχη» αποκλεισμού. Τα «Τείχη» λειτουργούν ως φίλτρα της πραγματικότητας που μέσω μιας ιδιόρρυθμης ώσμωσης εγκαθιστούν τελικά μια μορφή ισορροπίας ανάμεσα στον εντός και στον εκτός των τειχών ζωτικό χώρο, έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να μπορεί να παραμένει λειτουργικός.


Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση έργων που διαχειρίζονται έννοιες που προκύπτουν και σχετίζονται με τα Καβαφικά τείχη, όπως αυτές  του περιορισμού, του εγκλωβισμού, του προσωπικού σύμπαντος που χτίζει ο καθένας θέτοντας τα δικά του σύνορα των ορίων, της συνομιλίας τού μέσα και τού έξω, των τρόπων επικοινωνίας των διαφορετικών μερών που βρίσκονται στις δύο πλευρές των τειχών. Μας ενδιαφέρουν έργα στα οποία τα όρια αντιμετωπίζονται με πολλών τύπων  αμφισημίες ,ασάφειες ή μετακινήσεις.


Ο στόχος της φετινής έκθεσης είναι  διττός: Από τη μια η παρουσίαση έργων στο πλαίσιο της θεματικής που περιγράφεται παραπάνω και από την άλλη, με αφορμή τη θεματική αυτή, η πραγματοποίηση ενός προγράμματος master classes. Μέσω των master classes δίνεται η δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν  να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες   που έχουν ήδη κατακτήσει μια αναγνωρισιμότητα. Τα ζεύγη   καλλιτεχνών  θα προκύψουν με βάση  στοιχεία που μοιράζονται στις πρακτικές και στον τρόπο θεώρησής τους.  Δημιουργικοί   διάλογοι,  προσπάθεια ανίχνευσης  του ρόλου του καλλιτέχνη σήμερα, έως και  συνέκθεση έργων, όλα θα αποτελέσουν το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα κινηθεί  η συγκεκριμένη επιμέλεια αναφορικά με το θέμα των «Τειχών».


Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει από επιτροπή ειδικών της τέχνης (Θεωρητικών –επιμελητών- υπευθύνων γκαλερί- συλλεκτών) των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν έγκαιρα.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Στο Κodra fresh γίνονται δεκτές αιτήσεις καλλιτεχνών οι οποίοι:

  1. Φοιτούν στα δυο τελευταία  έτη σε σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  2. Βρίσκονται σε στάδιο  μεταπτυχιακών  σπουδών σε σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  3. Απόφοιτοι πρώτου ή μεταπτυχιακού κύκλου  σπουδών έως τρία χρόνια.

Γίνονται δεκτές επίσης αιτήσεις καλλιτεχνικών ομάδων. ΟΛΑ τα μέλη των ομάδων πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω.


Καλλιτέχνες που έχουν λάβει μέρος σε προηγούμενη έκθεση Kodra fresh δεν δικαιούνται να δηλώσουν συμμετοχή. 
Η υποβολή προτάσεων απαιτείται να περιλαμβάνει: 

1.Φόρμα Συμμετοχής


Η Αίτηση/Φόρμα Συμμετοχής Καλλιτεχνών διατίθεται στην ιστοσελίδα του Action field Kodra – Kodra  fresh _Αίτηση καλλιτεχνών. Σ’ αυτήν συμπληρώνονται τα προσωπικά στοιχεία, σύντομη περιγραφή του προτεινόμενου έργου (έως 300 λέξεις), φωτογραφικό υλικό αν το έργο έχει ήδη πραγματοποιηθεί.


Φέτος δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στις εκθέσεις του Action field Kodra  που θα φιλοξενήσει  και  τους καλλιτέχνες που θα υποβάλουν αίτηση συμμέτοχης στο Kodra fresh.

 

Το PLartFORM είναι η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πεδίου Δράσης Κόδρα, η οποία θα χρησιμοποιείται από εδώ και πέρα ως το βασικό εργαλείο για τη δήλωση συμμετοχής στα Open Calls του φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου και του Κόδρα Fresh. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί και ως μια βάση δεδομένων, με τα προφίλ και ενδεικτικά δείγματα τις δουλειάς των συμμετεχόντων στο Πεδίο Δράσης Κόδρα.


Επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους  plartform.actionfieldkodra.gr or plartform.gr κάντε κλικ στο εικονίδιο KODRA FRESH APPLICATION και δημιουργήστε τον λογαριασμό σας συμπληρώνοντας τα κενά των φορμών.


Αφού τελειώσετε με την συμπλήρωση των στοιχείων, προχωρήστε στο ανέβασμα των φωτογραφιών και των απαιτούμενων στοιχείων με τα έργα.


Το PLartForm δημιουργήθηκε με αφορμή την συνεργασία του Πεδίου Δράσης Κόδρα και του Art Athina, με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση των ισχυρών επαγγελματικών δικτύων που στηρίζουν και παρακολουθούν τους  δύο σημαντικούς θεσμούς, προς όφελος των νέων καλλιτεχνών.


Η προσβασιμότητα της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας θα βοηθήσει στην πιο άμεση  παρουσίαση και προώθηση των νέων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο Κόδρα.


Οι αιτήσεις του Κόδρα Fresh θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των κατάθεσής τους και μετά θα ανοίξουν δημόσια προς το κοινό μέχρι την ανακοίνωση των τελικών ονομάτων.


2.Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς του καλλιτέχνη:


Απαιτούνται από πέντε (5) έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική μορφή, με τα πλήρη στοιχεία των έργων (όνομα του καλλιτέχνη, τίτλος έργου, διαστάσεις και χρονολογία).


Οι προτάσεις θα γίνονται δεκτές από 1 Μαΐου μέχρι 12 Ιουνίου 2013. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι τελική (για ταχυδρομικές υποβολές σφραγίδα ταχυδρομείου 12 Ιουνίου 2013).


Σε περίπτωση που η αίτησή τους γίνει δεκτή οι καλλιτέχνες θα ενημερωθούν μέχρι τις 20 Ιουνίου 2013.
Ο φάκελος του καλλιτέχνη δεν επιστρέφεται, παρά μόνο αν ζητηθεί από τον ίδιο.

 

Κάντε κλικ εδώ για να συμμετέχετε στο Κόδρα Fresh 2013

REGISTER »

Η Επιτροπή του Κόδρα Fresh δηλώνει ότι τα κριτήρια επιλογής των τελικών συμμετοχών στη φετινή έκθεση, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κριτική σε σχέση με την ποιότητα των έργων που απορρίφτηκαν, αλλά βασίζονται καθαρά στις ανάγκες που ορίζει η επιμελητική γραμμή που θα ακολουθηθεί

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ιστοσελίδα: http://www.actionfieldkodra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=164%3Aaplication-form-kodra-fresh&catid=52%3Akodra-c-menuarticle-gr&lang=el