T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 28/08/2006 ... 03/09/2006
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ UNESCO ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Γυναίκα και Παράδοση

Αν μπορούσαν οι εκθέσεις να αλλάξουν τον κόσμο

Στα τέλη του Αυγούστου και για μία εβδομάδα (28.8 - 3.9.2006) στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η έκθεση “Γυναίκα και Παράδοση” στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ της UNESCO για τις Γυναίκες Δημιουργούς των Δύο Θαλασσών, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Συμμετέχουν αποκλειστικά γυναίκες εικαστικές δημιουργοί από την Αίγυπτο, την Αλγερία, το Ισραήλ, το Λίβανο (Παλαιστίνη), την Ισπανία, τη Γαλλία (Κορσική), την Ιταλία, τη Σλοβενία, τα Βαλκάνια (Κροατία, Σερβία-Μαυροβούνιο), τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, που χρησιμοποιούν εκφραστικά μέσα όπως η performance, το βίντεο, οι εγκαταστάσεις, η γλυπτική, η ζωγραφική.

Η πρωτοβουλία της UNESCO αποτελεί άλλη μία ευκαιρία συνάντησης ανθρώπων, και δη γυναικών, από διαφορετικά σημεία του γεωγραφικού και πολιτισμικού ορίζοντα του κόσμου. Όταν ξεκίνησε η προετοιμασία της έκθεσης, κεντρικός της άξονας ήταν η σχέση της γυναικείας δημιουργίας με την παράδοση, καθώς η γυναίκα θεωρείται θεματοφύλακας και συνεχίστρια της παράδοσης˙ στην πορεία προέκυψε η ανάγκη να αποτελέσει ακόμη ένα μέσον, εφαλτήριο και ουσιαστικό παράδειγμα αντιμετώπισης του διαφορετικού, αυτού που πιστεύουμε όχι μόνον ότι υπάρχει, αλλά και ότι μπορεί να συνυπάρχει.

Από απλή καλλιτεχνική συνάντησή 26 γυναικών στο κομβικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η έκθεση αυτή κατέληξε να είναι μία ακόμη αφορμή περίσκεψης για τις πολιτισμικές-πολιτικές διαφορές των λαών. Αν η μουσική εξημερώνει τα ήθη, τότε το ίδιο ελπίζουμε να ισχύει και για το εικαστικό πεδίο.
Σε εποχές δυσερμήνευτες, όπου οι πόλεμοι και οι διαμάχες υποτίθεται πως έχουν πάψει να αποτελούν τον μόνο τρόπο επίλυσης πολιτισμικών ή άλλων διαφορών, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να συμβαίνουν, προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του κόσμου, των γεωγραφικών και πολιτισμικών αποστάσεων και αποκλίσεων μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, μοιάζουν ανίσχυρες, ίσως και γραφικές, αλλά αποδεικνύονται και απολύτως αναγκαίες.

Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν:
Djahida Houadef, Melle Illili Mahrour (Αλγερία) Dijana Dora Kučić Luisa Margan (Κροατία), Maria Puig (Ισπανία), Zekiye Sarikartal (Τουρκία), Viviana Ravaioli (Ιταλία), Shayma Aziz (Αίγυπτος), Milica Rakić, Katarina Stojić, Jasmina Dedeic, Nevena Popovic, Zorica Tasić (Σερβία-Μαυροβούνιο), Jana Vizjak (Σλοβενία), Caroline Luigi (Γαλλία/Κορσική), Juliana Vilsan, Raluka David (Ρουμανία), Dorit Naaman (Ισραήλ), Lyudmila Gorlova (Ρωσία), Mona Hatoum (Λίβανο/Παλαιστίνη), Ρέα Αφαντίτου (Κύπρος), Ελένη Αθανασοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ράνια Εμμανουηλίδου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Χρυσή Τσιώτα (Ελλάδα)

Οι επιμελήτριες
Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα
Αρετή Λεοπούλου

Μουσειογραφική μελέτη:
Πηγή Σαρβάνη
Θάνος Καλούσης
Γιώργος Παυλίδης


Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Β1- Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνα: 2310. 546683 & 2310. 593270
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11:00-15:00 και 18:00-22:00
Είσοδος δωρεάν

root

ΕΧΗΙΒΙΤΙΟΝ VIEW - EKΘΕΣΗ  EΚΘΕΣΗ