T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Τime|Τone project

Δημοσιεύτηκε: 21-04-2015

Σάββατο 25 Απριλίου 2015, 21:00

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

 

Παράλληλη δράση στο πλαίσιο της έκθεσης «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»

 

Η μουσική αποκτά σωματική υπόσταση μέσω του χορού στον χώρο, με τη συναυλία Τimeone project, το Σάββατο 25 Απριλίου, στις 21:00 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. H περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης». Η είσοδος είναι δωρεάν, με προαιρετική συνεισφορά από το κοινό.

 

Το Τimeone project είναι ένας διάλογος μεταξύ ήχου και κίνησης, μια ηλεκτροακουστική σύνθεση βασιζόμενη σε ένα γραφιστικό score.

4 μουσικοί τόνοι (C, C#, A, A#) εναλλάσσονται και αλληλεπιδρούν κατά τη διάρκεια της σύνθεσης, δημιουργώντας τυχαίους συνδυασμούς και διαφορετικές αρμονίες κάθε φορά. Η αλληλουχία των τόνων διακόπτεται κάθε 2 λεπτά από μικρές φράσεις, όπου οι μουσικοί καθοδηγούμενοι από τους τόνους δημιουργούν νέες "στρώσεις" και επίπεδα ήχου, αποσπώντας έτσι την προσοχή από τη συνέχεια των τόνων και τοποθετώντας τους στο background για λίγο. Μετά το τέλος κάθε φράσης επανέρχονται στο προσκήνιο. 4 χορευτές υποστηρίζουν τη μουσική δομή, ακολουθώντας το score και ενσωματώνοντας ήχο και μελωδία σαν σύνολο και σαν άτομα μέσω κινητικών μοτίβων και αυτοσχεδιασμού.  Κατά τη διάρκεια της αλληλουχίας των τόνων, το σύνολο μετατρέπει τις συχνότητες και τους παλμούς του ήχου σε κίνηση απελευθερώνοντας την κινητική αυτή ενέργεια στο χώρο.

 

Μουσικοί:

Eventless Plot: Βασίλης Λιόλιος (Sine Tones, Analog Synth), Άρης Γκιάτας (πιάνο), Angelica Vasquez (άρπα), Γιάννης Τσιρίκογλου (Electronics MAX/MSP)

www.eventlessplot.com / www.grannyrecords.org 

Χορευτές

Δάφνη Στεφάνου, Λουκιανή Παπαδάκη, Μίνα Ανανιάδου, Edgen Lame

 

Η έκθεση

Η τέχνη της περφόρμανς ξεκινά και ολοκληρώνεται μέσα από τη χρήση του σώματος.

Στόχος της έκθεσης «Το σώμα και άλλες μικρές ιστορίες. Η Περφόρμανς στις Συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) έως τις 6 Ιουνίου (μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00) είναι η διερεύνηση και αποκάλυψη στο κοινό των μεθόδων εκείνων μέσα από τις οποίες κάθε καλλιτέχνης επινοεί και εκφράζει την καλλιτεχνική του πρακτική έχοντας ως απαραίτητο υλικό το ίδιο του το σώμα. Επιπλέον, αναδεικνύεται η σχέση της περφόρμανς με άλλες μορφές τέχνης που έχουν ως σημείο αναφοράς την έννοια της σωματικότητας. Η έκθεση πλαισιώνεται από την πλήρη καταγραφή- χρονολόγιο των περφόρμανς οι οποίες διοργανώθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του ΚΜΣΤ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Hamra Abbas, Δημήτρης Αληθεινός, Manuel Vason, Γιώργος Γεροντίδης, Khaled Khafez, Δάφνη Λιαναντωνάκη, Ευαγγελία Μπασδέκη, Amiclar Packer, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Λέλα Ράμογλου, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης & Θανάσης Σταθόπουλος, Dread Scott, Στάθης Λογοθέτης, May Roosevelt, Νάνα Σαχίνη,  Γιούλα Χατζηγεωργίου, Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη (αρχείο).  

Επιμέλεια έκθεσης: Δόμνα Γούναρη, Άννα Μυκονιάτη, Ειρήνη Παπακωνσταντίνου

Θερμές ευχαριστίες στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση της άρπας, για τις ανάγκες της μουσικής δράσης Τime|Τone project.


ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ