T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

NOISE:MUSE & ENIGAMI απολογισμός

Δημοσιεύτηκε: 10-06-2016

Παρουσίαση & απολογισμός του noise:muse project 2016

& "Ιmagine" συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό, 

στο πλαίσιο της έκθεσης  ENIGAMI.

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

 

Θόρυβος, θόρυβος και ήχοι, θόρυβος και νότες, μουσική αυτοσχεδιαζόμενη και απρόβλεπτη σε ένα εικαστικό περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να είναι εν συντομία η περιγραφή του προγράμματος noise:muse project 2016, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης ENIGAMI στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι), από την έναρξη της έκθεσης τον περασμένο Απρίλιο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκθεσης στις 19.06,  οι φίλοι του ΚΣΤΘ θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να βιώσουν και ν’ ακούσουν δείγματα από τα έργα και δρώμενα που υλοποιήθηκαν στο ΚΣΤΘ,  καθώς και να τα συζητήσουν από κοντά με τους φοιτητές που συμμετείχαν στο noise:muse, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, στις  17:00.  Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από μια συμμετοχική ηχητική δράση –ανοιχτή για το κοινό- με τίτλο "Imagine", βασισμένη στο project  "The17" του Bill Drummond (ιδρυτή των θρυλικών KLF).

Το πρόγραμμα noise:muse, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια των μαθημάτων Πειραματικής Μουσικής και Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  Α.Π.Θ, και σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Προπτυχιακοί φοιτητές μουσικών σπουδών διερεύνησαν όλο αυτό το διάστημα τρόπους ηχο-ποίησης των εικαστικών τεχνών, μέσα από θεματικούς αυτοσχεδιασμούς, γραφικές παρτιτούρες, δια-μεσικούς πειραματισμούς και αυθόρμητες, εφήμερες δράσεις, ανάμεσα και πέρα από στατικά εκθέματα.

Η έκθεση ‘ENIGAMI

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες λειτουργίας διανύει η έκθεση ‘ENIGAMI’ με έργα των Ανδρέα Βούσουρα, Αντώνη Παπαδόπουλου, Νίκου Σεπετζόγλου ΚΣΤΘ, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. (Ημερομηνία λήξης 19 Ιουνίου. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Σάββατο 10:00-18:00, Παρασκευή 10:00-20:00, Κυριακή 11:00-15:00).

Στην έκθεση με τον παράδοξο τίτλο που διαβάζει ανάποδα το εμβληματικό τραγούδι-ύμνο στην ειρηνική συνύπαρξη (Imagine) του John Lennon, βρίσκονται οι έννοιες της ανατροπής και της διάψευσης στη σημερινή αντιφατική και πολύπλοκη συγκυρία της μετάβασης και της αστάθειας, όπου οι πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές δομές του παρελθόντος κατακρημνίζονται σ' έναν κόσμο που έχει απολέσει τις σταθερές, τις αξίες και τα σημεία αναφοράς του, εντείνοντας τα αδιέξοδα και τις ανισότητες, τις δυσαρμονίες και τις διαχωριστικές γραμμές, αλλά, παράλληλα, ορίζοντας εκ νέου την παρεμβατικότητα, τη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη και την ενότητα.

Οι Ανδρέας Βούσουρας, Αντώνης Παπαδόπουλος και Νίκος Σεπετζόγλου έρχονται να «αφηγηθούν» μια ιστορία προσωπικών και συλλογικών βιωμάτων. Εγκαταστάσεις, διαδραστικές κατασκευές, γλυπτά, βίντεο, σχέδια και ζωγραφικές συνθέσεις συνομιλούν μεταξύ τους και αντιπαρατίθενται, άλλοτε με άμεσο και άλλοτε με υπαινικτικό τρόπο, για φλέγοντα θέματα της πραγματικότητας, ενεργοποιώντας την πρωταρχική ιδιότητα της σύγχρονης τέχνης να κριτικάρει και να προτείνει νέους τρόπους πρόσληψης και αντιμετώπισης των κρίσιμων αυτών δεδομένων. Τα έργα που παρουσιάζονται, με πλήθος αναφορών σε γεγονότα και στιγμές-σταθμούς του πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα, επικεντρώνονται στις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και στις ανεξέλεγκτες αλλαγές που τις συνοδεύουν, διερευνώντας, ταυτόχρονα, την πορεία προς κάτι διαφορετικό, την προβολή στο μέλλον, την οριοθέτηση του τέλους μιας εποχής και της αρχής μιας άλλης […].

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης,  Δόμνα Γούναρη, επιμελητές του Κ.Μ.Σ.Τ.

Την έκθεση συνοδεύει ηλεκτρονικός κατάλογος προς διάθεση, στις ιστοσελίδες www.greekstatemuseum.com & www.cact.gr .

Ξεναγήσεις με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ κάθε Σάββατο στις 12:00, με το εισιτήριο εισόδου στην ε΄κθεση.

Επιστημονικά υπεύθυνη του project noise:muse: Δανάη Στεφάνου, επίκουρη καθηγήτρια  στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ