T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ Δημ. Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΕΣ Ημερομηνίες διεξαγωγής: 09/02/2008 ... 30/03/2008
Έκθεση «Συνάντηση με τις Ετεροτοπίες.
Επιλογές από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης»
Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα.
9 Φεβρουαρίου-30 Μαρτίου 2008

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, … ταξιδεύει. Μία επιλογή από τα καλύτερα έργα της, καθώς και το πρότζεκτ «Public Screen» («Δημόσια Οθόνη») που παρουσιάστηκαν από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν στην Λάρισα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, όπου και θα εκτεθούν από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2008.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 12 έργα, 5 Ελλήνων και 7 ξένων καλλιτεχνών (Ιράν, Τατζικιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία) -τα οποία ανήκουν πλέον στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- με έμφαση στα νέα μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εικαστική δημιουργία (βίντεο – φωτογραφία – εγκαταστάσεις με πολλαπλά μέσα).
Συγκεκριμένα, συμμετέχουν η Λήδα Παπακωνσταντίνου με το «Εις το Όνομα» (βίντεο – περφόρμανς και φωτογραφίες), η Χρυσή Τσιώτα με το «Locus Suspectus» (εγκατάσταση, δύο παράλληλες προβολές, ήχος (διάρκεια 3΄) και 5 εκτυπώσεις lambda, ο Behrang Samadzadegan με το «Φως! Υπερβολικό φως!» ( εγκατάσταση, μικτή τεχνική, μεταβλητές διαστάσεις), ο Γρηγόρης Γκουντέλιας με το «Καταδίωξη» (βίντεο και λάδι σε καμβά, 63x 206 εκ.), η Ganjina Sharipova με το «Μικροί ʼγγελοι» (βίντεο, 3΄ 15΄΄), ο Vadim Zakharov με τα «Μαύρα Πουλιά», (εγκατάσταση με ήχο, μεταβλητές διαστάσεις), ο Vahram Aghasyan με το «Πόλη Φάντασμα» (φωτογραφίες, 100x130 εκ), η Δανάη Στράτου με το «Cut – 7 Διαχωριστικές Γραμμές», Κόσσοβο Βόρεια – Νότια Μιτρόβιτσα (εγκατάσταση με φωτογραφίες), η Δέσποινα Μεϊμάρογλου με το «Πορτοκαλί» (10 φωτογραφίες), ο Omid Salehi με τη «Γη του Ζαχαροκάλαμου» (15 φωτογραφίες, 30 x 40 εκ.), ο Yuri Albert με την «Αυτοπροσωπογραφία με κλειστά μάτια» (εγκατάσταση, μεταβλητές διαστάσεις) και ο Teymur Daimi με το «Εικόνες από την ταινία Η Καρδιά του Ναού», (DV/DVD, 29΄ 15΄΄).
Παράλληλα, οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το project «Public Screen» («Δημόσια Οθόνη») που παρουσιάστηκε σε δημόσιους χώρους (αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και Στρατόπεδο Κόδρα-Καλαμαριά) επίσης κατά τη διάρκεια της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Σε μια οθόνη, που θα εγκατασταθεί στο χώρο θα προβάλλεται μία σειρά βίντεο και φωτογραφιών 96 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών. Πρόκειται για 81 άτομα και ομάδες από την Ελλάδα και την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Όπως εξηγεί και η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα, «αντλώντας την αρχική έμπνευση από την πάντα επίκαιρη διάλεξη του κορυφαίου Γάλλου διανοητή Μισέλ Φουκώ, με τίτλο ‘Περί Αλλοτινών Χώρων. Ετεροτοπίες’, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργάνωσε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2007 στη Θεσσαλονίκη. Μία Μπιενάλε –διετής εικαστική συνάντηση καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο- αποτελεί σημαντική ευκαιρία συνεύρεσης διαφορετικών πολιτισμών, δημιουργεί το πεδίο διασταύρωσης οικουμενικών εικαστικών γλωσσών, ένα πλαίσιο εξοικείωσης με τη διαφορετικότητα και τις συγκλίσεις που παρατηρούνται στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, αλλά και μία αφορμή προβληματισμού πάνω στα παγκόσμια προβλήματα, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στην καλλιτεχνική δημιουργία. Βρίσκοντας φιλόξενους χώρους με σημαντική εικαστική προσφορά στην περιφέρεια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης –που ξεπέρασε τις 45.000 επισκέπτες- έχει την ευκαιρία να ξεφύγει από γεωγραφικά όρια και να φτάσει σ’ ένα ευρύτερο κοινό».
Η έκθεση συνοδεύεται από τους δίγλωσσους καταλόγους του κεντρικού και του παράλληλου προγράμματος της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πλαισιώνεται από ενημερωτικό έντυπο και επεξηγηματικά κείμενα.
Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ 80% και από το ΥΠΠΟ 20%)

INFO
Έκθεση «Συνάντηση με τις Ετεροτοπίες.
Επιλογές από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης»

Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα
Λεωφ. Γ. Παπανδρέου, 41334, Λάρισα
DIMPINAK@altecnet.gr
Διάρκεια: 9 Φεβρουαρίου -30 Μαρτίου 2008
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Σάββατο-Κυριακή 10.00-14.00

Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα
Τ: 2410.621205 & 2410.623615
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Τ:2310 546683 & 593270, Φ:2310 593271

root

Δημ. Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα