T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Παρουσίαση-συζήτηση με τον εικαστικό Στέφανο Τσιβόπουλο

Δημοσιεύτηκε: 17-01-2013

Έκθεση «Τόποι της Μνήμης – Πεδία Οραμάτων»

Παρουσίαση-συζήτηση με τον εικαστικό Στέφανο Τσιβόπουλο

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, 19:00

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

 

 

Τον εικαστικό Στέφανο Τσιβόπουλο φιλοξενεί, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τόποι της Μνήμης - Πεδία Οραμάτων», το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε μία συζήτηση με την επιμελήτρια της έκθεσης Συραγώ Τσιάρα για ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική της μνήμης στη σύγχρονη τέχνη, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, στις 19:00, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Με αφορμή τη συμμετοχή του εικαστικού στην έκθεση με το έργο “Lost Monument” - μία εγκατάσταση πολλαπλών μέσων με τηλεοπτικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ανέγερση και τον περιπετειώδη βίο του αγάλματος του Αμερικανού Προέδρου Χάρυ Τρούμαν στην Αθήνα, καθώς και ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό δοκίμιο - θα επιχειρηθεί μία γενικότερη παρουσίαση του ρόλου των αρχείων και των ιστορικών πηγών στη σύγχρονη τέχνη και ειδικότερα στο έργο του Τσιβόπουλου, τα όρια μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, κινηματογραφικής ταινίας και βίντεο, τέχνης και ζωής.

Η έκθεση «Τόποι της Μνήμης - Πεδία Οραμάτων» θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου με νέο διευρυμένο ωράριο, (Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-21:00), ενώ κάθε Κυριακή μέχρι τις 24.02, στις 12:00, οι επισκέπτες θα ξεναγούνται από την επιμελήτρια της έκθεσης.

 

Ο καλλιτέχνης και το έργο του στην έκθεση.

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται κυρίως. στη Νέα Υόρκη. Η επιμελήτρια της έκθεσης «Τόποι της Μνήμης - Πεδία Οραμάτων» Συραγώ Τσιάρα αναφέρει στο κείμενό της για τον καλλιτέχνη στον συνοδευτικό κατάλογο «(….) Ο Τσιβόπουλος χορογραφεί τη σχέση ανάμεσα σε τόπους και ιστορίες· τις επισκέπτεται, τις αναδεικνύει, τις μεθερμηνεύει και τις επινοεί, διασφαλίζοντας πάντοτε την αναγκαία απόσταση της κριτικής θεώρησης από τη νοσταλγία της οικειότητας. Η ισορροπία ανάμεσα στην ταύτιση και την αποστασιοποίηση είναι το απαραίτητο γόνιμο πεδίο της συγκρότησης του εαυτού στο οποίο ασκείται με αστείρευτη δεξιοτεχνία, αφοσίωση και συνέπεια. Η δουλειά του Στέφανου Τσιβόπουλου θέτει ερωτήματα σε αμφιλεγόμενες ζώνες του παρελθόντος, όπως η περίοδος του ψυχρού πολέμου και της δικτατορίας με ορίζοντα αναφοράς την ελληνική και όχι μόνο ιστορία».

Και συνεχίζει: «Το έργο του με τίτλο Lost Monument του 2009 αναφέρεται στην ανέγερση του αγάλματος του Αμερικανού προέδρου Χάρυ Σ. Τρούμαν το 1963 στην Αθήνα και τον περιπετειώδη βίο του. Η αμερικανική κυβέρνηση με απόφαση του προέδρου Τρούμαν εισήγαγε από το 1947 ένα πρόγραμμα οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ελλάδα που τότε βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς επίσης και στην Τουρκία, γνωστό έκτοτε ως δόγμα Τρούμαν, με στόχο την αποφυγή του κομμουνιστικού κινδύνου και της σοβιετικής επικράτησης, εγκαινιάζοντας έτσι μια μακρά περίοδο πολιτικής εξάρτησης των αντίστοιχων κρατών. Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις στο άγαλμα του Τρούμαν συνοψίζουν συμβολικά το διάχυτο αίσθημα αντίδρασης απέναντι στην αμερικανική πολιτική και οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα. (….). Στην ταινία, η Ιστορία υποχωρεί σε όφελος της ποιητικής μυθοπλασίας με άξονα ένα ανεπιθύμητο υλικό εύρημα. Πρόκειται για μία διαδοχή σκηνοθετημένων δράσεων που αφηγείται τις μετακινήσεις ενός αγάλματος –του γνωστού στους θεατές ανδριάντα, αλλά άγνωστου στους αποδέκτες του- σε διαφορετικές περιοχές στα παράλια και στην ενδοχώρα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι μετακινήσεις του αγάλματος συνδέονται με την απορία και τη δυσφορία που προκαλούν τόσο η αδυναμία αναγνώρισης της εικονιζόμενης μορφής, όσο και η άγνωστη προέλευση».

 

Στέφανος Τσιβόπουλος / σύντομο βιογραφικό

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sandberg Institute του Άμστερνταμ. Μεταξύ του 2005-6 διεξήγαγε έρευνα στο Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ. Έχει συμμετάσχει σε διεθνώς αναγνωρισμένα art residencies, όπως: Platform Garanti Istanbul (2009), IASPIS Stockholm (2010), και ISCP New York (2011). Έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις όπως: το Golden Cube Award στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Κάσελ της Γερμανίας για το έργο του Untitled (The Remake). Ζει και εργάζεται ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη.

 

Επιλογή πρόσφατων ατομικών εκθέσεων:

2012: Το μέλλον ξεκινάει εδώ, Φεστιβάλ Αισχυλείων, Ελευσίνα.

2011: The Blind Image, ISCP Νέα Υόρκη

2010: Amnesialand, Heidelberg Kunstverrein, Χαϊδελβέργη

2010: The Real The Story The Storyteller, Smart Project Space Άμστερνταμ

2009: Lost Monument, Berlin Art Forum, Βερολίνο

Επιλογή ομαδικών εκθέσεων:

The Rest is History, Manifesta 8, Murcia / On Morality-Act III, Witte de With, Rotterdam / Suspended Spaces, Centre Pompidou, Paris / Monitoring, Fridericianum, Kassel / Les Rencontres, Palais de Tokyo, Paris / Anatomy of Integration, 4th Sculpture Riga Quadrennial / Overlapping, Young art 5th Bucharest Biennial / Reading the City, ev+a, Limerick Biennale / Que Vive, Young art, 2nd Moscow Biennial / Destroy Athens, 1η Μπιενάλε Αθήνας / Scramble for History, SALT, Istanbul / One Giant Leap, BFI Southbank, London / Practicing Memory, Fondazione Pistoletto, Biella / Σε Ενεστώτα Χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

 _____________________________________

Η έκθεση «Τόποι της μνήμης-Πεδία οραμάτων»

Η μνήμη της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων, όπως η Κωνσταντινούπολη, ή το Βελιγράδι, η διερεύνηση της προσωπικής σκιαγράφησης ενός τόπου μέσω μαρτυριών, επικαλύψεων, ιζημάτων και αποκαλύψεων, η ίδια η πόλη ως μνημονικός τόπος ή ψυχογραφικό τοπίο, είναι οι βασικοί άξονες της έκθεσης «Τόποι της μνήμης-Πεδία οραμάτων» του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (έως 24 Φεβρουαρίου 2013. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-21:00)..

Μέσα από 16 έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίες, βίντεο και εγκαταστάσεις, παλαιότερες παραγωγές του ΚΣΤΘ και νέα έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αναδεικνύεται η βιωμένη μνήμη της πόλης, η φαντασίωση του πρότερου βίου της και η προβολή μελλοντικών προσδοκιών, αναδεικνύοντας διαφορετικές περιοχές από εκείνες που συνήθως εξυμνούνται στις επίσημες τελετές μνήμης επετειακού χαρακτήρα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Nancy Atakan, Yevgeniy Fiks, Genco Gülan, Rena Rädle & Vladan Jeremić, Vladimir Miladinović, Miloš Tomić, Richard Whitlock, Αικατερίνη Γεγησιάν, Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, Σωτήρης Λιούκρας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Πάρις Πετρίδης – Σάκης Σερέφας, Μάριος Σπηλιόπουλος, Βίκυ Τσαλαματά, Ευανθία Τσαντίλα, Στέφανος Τσιβόπουλος

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ