T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο»

Δημοσιεύτηκε: 02-03-2019

Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο»

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 / 11:00-15:00

ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ο ορισμός της έννοιας της συλλογής, τα κίνητρα που καθοδηγούν τους συλλέκτες, αλλά και τα κριτήρια ταξινομήσεων των συλλογών τους, ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας τους, η ιστορικότητά τους, οι πολιτικές συγκρότησης, αλλά και δωρεών τους, τα πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και τεκμηρίωσής τους, μαζί με τη διαχείριση και προβολή τους, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θέτουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με τίτλο «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο» που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ώρες 11:00-15:00. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Η μελέτη των συλλογών καλύπτει σήμερα ένα ευρύ πεδίο έρευνας, γίνεται αντικείμενο μιας σειράς αναλύσεων και θεωρητικών προσεγγίσεων. Με αφετηρία σημαντικές μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης, η ημερίδα στο σύνολό της επιχειρεί να θέσει στο επίκεντρο τη συμβολική και ιδεολογική διάσταση των συλλογών ως φορέων πολιτιστικών νοημάτων μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την τρέχουσα έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» η οποία φιλοξενείται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών έως τις 10 Μαρτίου 2019.

Πρόγραμμα ημερίδας

«Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο»

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 / 11:00-15:00

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ομιλητές:

Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνάν | «Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης. Η περιπέτεια μιας συλλογής»

Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank «Τέσσερις συλλογές σε μία. Η διαμόρφωση της Συλλογής της Alpha Bank την τελευταία εικοσαετία»

Σταμάτης Σχιζάκης, επιμελητής, Τομέας νέων μέσων και φωτογραφίας, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Η συλλογή του ΕΜΣΤ: Ιστορία, πολιτική συγκρότησης και προοπτικές»

Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός της τέχνης, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών | «Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το κοινό: αναζητώντας το νόημα μιας νέας σχέσης»

13:00-13:20 Διάλειμμα

Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός της τέχνης, προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης | «Αλέξανδρος Ιόλας: αλλεπάλληλες διαδρομές μιας συλλογής ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο»

Θοδωρής Κουτσογιάννης, ιστορικός της τέχνης, έφορος έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων | «Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων: συγκρότηση και αξιοποίηση μιας δημόσιας «λειτουργικής» συλλογής»

Γιάννης Επαμεινώνδας, αρχιτέκτονας, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης | «Οι συλλογές Άγγελου Παπαϊωάννου και Γιώργου Δέλλιου στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης. Δυο δωρεές που άλλαξαν το τοπίο»

 

 

 

 

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ