T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ_Δημιουργώ, άρα υπάρχω

Δημοσιεύτηκε: 12-06-2008
Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος

Το Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ξεκίνησε θεσμικά (από το ΚΜΣΤ και το ΚΣΤΘ) να διαμορφώνει νέες προοπτικές καταγραφής, ανάλυσης, ερμηνείας και ποικίλων προεκτάσεων δυνατότητες. Ως ένα πρώτο βήμα διερεύνησης και προσδιορισμού της επίσημα καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής, ήδη δείχνει να παίρνει το δρόμο του.

Στο στάδιο αυτό και χωρίς πρόθεση γιγάντωσης, μία ακόμη ανάγκη φαίνεται να προκύπτει από το ίδιο το καλλιτεχνικό περιβάλλον, αλλά και τις ερμηνευτικές τoυ ανάγκες: και αυτό δεν είναι άλλο, από μία ανάγκη να βρεθεί τρόπος και μεθοδολογία προσέγγισης της μη καταγεγραμμένης καλλιτεχνικής παραγωγής, πάντα υπαρκτής, αλλά αφανούς.

Πού είναι και τι κάνουν οι καλλιτέχνες που δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική παρουσίαση της δουλειάς τους σε μουσείο ή γκαλερί τα τελευταία 3-5 χρόνια; Με ποια κριτήρια επιλογών έχουνε βρεθεί εκτός του επίσημου εμπορικού ή μη εμπορικού καλλιτεχνικού περιβάλλοντος; H αποστασιοποίησή τους είναι προϊόν συνειδητής επιλογής ή προκύπτει τυχαία;
Μία πρόταση λοιπόν, είναι να γίνει από μέρους ενός φορέα, όπως το ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ, ένα πλησίασμα σε όσους θέλουνε να δείξουνε τη δουλειά τους πέρα από το ατελιέ τους κι ακόμη δεν είχαν την ευκαιρία.

Σκοπός είναι κατόπιν επιμελητικής επιτροπής που θα οριστεί για να επιλέξει έργα, να πραγματοποιηθεί η έκθεση “I create, therefore I am” από το ΚΣΤΘ το Δεκέμβριο του 2008.

Στην ανοιχτή αυτή πρόσκληση από μέρους του ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ, μπορούν να συμμετέχουν :
  • Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από σπουδές ή καλλιτεχνικά διπλώματα (ακόμη και αυτοδίδακτοι).
  • Κάτοικοι Ελλάδας ή εξωτερικού.
  • Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει ατομική έκθεση σε γκαλερί ή μουσείο τα τελευταία 3-5 χρόνια.
Είναι μία πρόταση που μπορεί να γίνει η αφορμή για την πλέον δημοκρατική προβολή όσων βρίσκονται στο παρασκήνιο. Και από άποψη μεθοδολογική, να θέσει νέους όρους για τις προϋποθέσεις επιλογής των έργων τέχνης-καλλιτεχνών που προβάλλονται σήμερα, αλλά και για την υπονόμευση του κατεστημένου καλλιτεχνικού συστήματος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΩΝ
Από 1 Μαΐου έως 15 Σεπτεμβρίου 2008 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου)

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Απαραίτητα για τη συμμετοχή του κάθε καλλιτέχνη είναι η αποστολή ενός CD-DVD που θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:
  • 5 εικόνες-φωτογραφίες έργων (ή σχετικά αρχεία, π.χ. video, video stills κλπ) με πλήρη στοιχεία έργων (διαστάσεις, τεχνική, τίτλος, χρονολογία, λοιπές πληροφορίες ανάλογα με την περίπτωση σε ελληνικά και αγγλικά )
  • Ένα βιογραφικό σημείωμα (100 λέξεις maximum) σε ελληνικά και αγγλικά.
  • Ένα κείμενο (150 λέξεις maximum) περιγραφής ή τεκμηρίωσης των έργων σε ελληνικά και αγγλικά υπογεγραμμένο από το συντάκτη του.

*** ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω προδιαγραφές είναι σκόπιμο να τηρηθούν με συνέπεια από τους συμμετέχοντες, για λόγους ισότητας μεταξύ τους και δεοντολογίας. Φάκελοι στους οποίους το υλικό δε θα ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές αυτές (π.χ. περισσότερα έργα, ανυπόγραφα ή πολύ μεγάλα κείμενα και βιογραφικά σημειώματα) θα θεωρηθούν άκυροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Οι φάκελοι αποστέλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικά ή με courier στη διεύθυνση:

Για το "Δημιουργώ, άρα υπάρχω"
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσ/νίκης
ΤΘ 10759
ΤΚ 541 10
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τ: 2310 593270

Contemporary Art Center of Thessaloniki
Warehouse B1, Port
P.O. Box 10759
GR 541 10
Thessaloniki, Greece
T: 2310 593270

*** ΠΡΟΣΟΧΗ:
Αιτήσεις που δε θα σταλούν ταχυδρομικά ή με courier δε θα γίνουν δεκτές.

Για ερωτήσεις και διευκρινίσεις, επικοινωνείτε αποκλειστικά στα παρακάτω e-mail:

domna@cact.gr (Δόμνα Γούναρη)
areti@cact.gr (Αρετή Λεοπούλου)
Από το ΚΣΤΘ

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ