T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Samkura: Περιπλάνηση

Samkura: Περιπλάνηση Ημερομηνίες διεξαγωγής: 23/10/2012 ... 16/12/2012

“Samkura: Περιπλάνηση”

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι)

23 Οκτωβρίου 2012 - 16 Δεκεμβρίου 2012

Εγκαίνια: Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 στις 20:30

Η έκθεση “Samkura: Περιπλάνηση” παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών που διοργανώθηκε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια “Cló Ceardlann na gCnoc” στην Ιρλανδία και υποστηρίζεται από το EACEA, τους εταίρους, το Culture Ireland και το Ealáin na Gaeltachta. H έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Cló.
“Samkura” στα γεωργιανά σημαίνει «τριφύλλι» και αυτό το όνομα δόθηκε στην διευρωπαϊκή καλλιτεχνική διοργάνωση, προσφέροντας στο γνωστό ιρλανδικό σύμβολο νοήματα εικαστικής δημιουργίας, ανταλλαγών και καλλιτεχνικής κινητικότητας. Καλλιτέχνες από τις πέντε χώρες έκαναν πράξη την ιδέα μιας ζωντανής ανταλλαγής, ταξίδεψαν για διάστημα δύο χρόνων ο ένας στον τόπο του άλλου και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.
Η γλώσσα έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία. Η συνύπαρξη πέντε ιστορικών γλωσσών και τεσσάρων αλφαβήτων δίνει μια δημιουργική ώθηση στην κοινή γλώσσα της τέχνης. Αυτή η ποικιλία γλωσσών και αλφαβήτων λειτούργησε εμφατικά στη δημιουργία των έργων και ένα από τα ζητούμενα των καλλιτεχνών ήταν να ανακαλύψουν και να αφομοιώσουν την διαφορετικότητα του άλλου τόπου.
Τα έργα των καλλιτεχνών αναφέρονται ακόμα στη σχέση με τη φύση, δεδομένου ότι οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές απομακρυσμένες από το αστικό περιβάλλον.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Maria Boavida, Bernadette Cotter, Ingo Dünnebier, André Gonçalves, Oona Hyland, Ian Joyce, Φωτεινή Καριωτάκη, Sarah Lewtas, Kevin McGee, Alexandra Ramires, Γιάννης Σαββίδης, Azat Sargsyan, Nino Sekhniashivili, Λίνα Θεοδώρου, Mkrtich Tonoyan, Guram Tsibakhashvili, Iliko Zautashvili.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου σε συνεργασία με τον Ian Joyce. Συντονισμός-Βοηθός επιμελητή: Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής ΚΜΣΤ-ΚΣΤΘ.

Μετά τα εγκαίνια, θα ακολουθήσει συναυλία από το κουαρτέτο Ρεμπέτικων "Πλήρη 'ντάξει" που θα παρουσιάσει παλιά ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του 1920 και 1930. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Στρογγυλό τραπέζι
Στις 23 Οκτωβρίου, μεταξύ 10:30-14:00 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι στρογγυλό τραπέζι με θέμα την παρουσίαση προγραμμάτων ανταλλαγών για καλλιτέχνες και επιμελητές από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών που διοργανώνει το “Cló Ceardlann na gCnoc” στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Γεωργία καθώς και προγράμματα ανταλλαγών και εικαστικές διοργανώσεις στην Αρμενία, τη Γεωργία και την Ελλάδα. Το Στρογγυλό Τραπέζι απευθύνεται σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φωτογράφους και επιμελητές εκθέσεων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα – Ξεναγήσεις
‘Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσεγγίζει έργα σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέσα από ένα διαπολιτισμικό πρίσμα με βάση την εικόνα, τη γλώσσα και τη δράση.θα πλαισιώσει την έκθεση, καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της (23.10-9.12.2012), ενώ ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.
Οργάνωση, Εφαρμογή: Κατερίνα Παρασκευά, Εύη Παπαβέργου, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΚΜΣΤ.
Επικοινωνία για ραντεβού : 2310589222, education@greekstatemuseum.com

Το «Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων-Μια κοσμογραφία» εντάσσεται στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης «Θεσσαλονίκη 1912-2012» που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών».

Με την οικονομική υποστήριξη


KALO%20GIA%20OLOYS.JPG

Υποστηρικτές έκθεσης SAMKURA: Περιπλάνηση / SAMKURA FORUM


clo%201.jpg ealain%20na%20gaeltachta%20logo1%20.jpg Culture_Ireland_colour.jpg UD3LC.JPG Arts%20Council 111.jpg

 

root