T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Pictor στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 2010

PICTOR BROCHURE_WORKS Ημερομηνίες διεξαγωγής: 03/09/2010 ... 12/09/2010
PICTOR
Εξερευνώντας το οικείο
(Περπατάω στην πόλη όταν η πόλη δεν είναι εδώ)

Η ιδέα αυτών των συναντήσεων υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της αναζήτησης και του προσδιορισμού της αύρας της πόλης και δεν απέβλεπε στην υποχρεωτική συμφιλίωση, πόσο μάλλον στην πρόκληση οργής, αλλά, σε ένα νεύμα για διάλογο.
Μια απόπειρα να προσδιορισθεί η σύνθεση του “genius loci”, να ενωθούν οι τελείες, που σχηματίζουν το αντιφατικό, ακαθόριστο αλλά και περιέργως συναρπαστικό προφίλ της Θεσσαλονίκης.
Μια αναζήτηση της σχέσης του σύγχρονου καλλιτέχνη με τον τόπο όπου ζει, τον τόπο μέσα από το χρόνο, το χρόνο μέσα από τον τόπο, που διαφυλάττει και ακυρώνει, που απελπίζει και παρηγορεί, που απομονώνει και επαναπροσεγγίζει.
Μια συνάντηση του εικαστικού με το βλέμμα του αρχαιολόγου, του ιστορικού, του αρχιτέκτονα της θεωρίας ή της πράξης, του ποιητή, του λογοτέχνη, του άλλου που περπατά πάνω σε μια διαστρωμάτωση, γοητεύεται ή θυμώνει, βλέποντας τη ζωή να αντιστέκεται, τόσο στο χάος, όσο και στο σχεδιασμό της, φτύνοντας στο πολυπολιτισμικό παρελθόν της, εξαφανίζοντας τα σημεία αναφοράς, σβήνοντας τα τελευταία ίχνη μνήμης μέσα στο θόρυβο και προσβλέποντας αποκλειστικά στο οικονομικό μέλλον της.
Μια πόλη που φοβάται τη σιωπή, φοβάται να δει μέσα της, και που προσφέρει σίγουρες συνταγές μελαγχολίας.
Και ίσως αυτό το τελευταίο δεν είναι ό,τι χειρότερο, για όσους αναζητούν το διάλογο και την επικοινωνία, μέσα από τη συναρπαστική και συγχρόνως οδυνηρή περιπέτεια, του καλλιτεχνικού διαβήματος.

Τέτα Μακρή
Ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Ιούλιος 2010

/////////////////////////////////////////////


ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
Χρόνος: Οκτώβριος 2008. Τόπος: Αποθήκη Β1, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το εργαστήριο Pictor πραγματοποιείται με μια σειρά συναντήσεων (τα πρωινά κάθε Σαββάτου), έναν κύκλο ανοιχτών συζητήσεων. Θέμα: Εξερευνώντας το οι-κείο (περπατάω στην πόλη όταν η πόλη δεν είναι εδώ). Ιστορικοί και συγγραφείς, εικαστικοί και ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και αρχιτέκτονες καλούνται να καταθέσουν τη βιωματική τους σχέση με την πόλη της Θεσσαλονίκης, να σκιαγραφήσουν το σύγχρονο αστικό τοπίο της, να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, μέσα από ένα λόγο ζωντανό και άμεσο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
Από το λιμάνι, μέχρι το ακρωτήρι της Καλαμαριάς, οι προτάσεις του Pictor διασχίζουν τη θάλασσα και παρουσιάζονται περιχαρακωμένες σε ένα παλιό στρατόπεδο, αλλά και έτοιμες για κάθε παρέμβαση στην πόλη. Πρωτοτυπία, επινοήσεις αστικές, παρεμβατικές, απλές και καθημερινές, που αποσκοπούν στη βελτίωση του πιο σημαντικού πράγματος στο άστυ, της καθημερινότητάς μας.
Μέσα στον χρόνο που μεσολάβησε από το ξεκίνημα του Pictor μέχρι σήμερα που έφτασε η στιγμή παρουσίασης και υλοποίησης των προτάσεων όσων παρακολούθησαν και ακολούθησαν το όραμα που εμπνεύστηκε για μία ακόμη φορά η Τέτα Μακρή, ένα πράγμα παραμένει βέβαιο: κάτι φαίνεται να αλλάζει και αυτή δεν είναι παρά μόνον η αρχή! Και χαιρόμαστε που σε όλο αυτό είμαστε συνένοχοι.

Δόμνα Γούναρη & Αρετή Λεοπούλου
Επιμελήτριες ΚΣΤΘ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

 Λίλα Αγραφιώτη

Λένα Αθανασοπούλου

Ευγενία Γραμμένου

Θάλεια Γρηγοριάδου, Ελένη Λαλούμη

Σταύρος Δαγτζίδης, Βασίλης Καρκατσέλης, Ευθύμης Μουρατίδης

Νίκος Δίκας

Ιωάννα Καλή

Kalos & Klio (Χρήστος Καλός & Κλειώ Τανταλίδου)

Χριστίνα Καραογλάνη

Χρύσα Λέκκα, Μαρία Στεφανίδη

Αλεξάνδρα Μαραντίδου

ʼννα Μπονάρου, Ναταλία Αλεξίου

Φάνης Νούσκας

Φένια Παγώνη

Ναταλία Παντελίδου, Πέννυ Κωστίνου

Σοφία Παρθενάκη

Μαρία Παριανού

Γιώργος Ρυμενίδης

Βαγγέλης Τρεμόπουλος


root

PICTOR BROCHURE 1