T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ!

Τίποτα δεν πάει χαμένο! Ημερομηνίες διεξαγωγής: 08/06/2010 ... 17/06/2010
Τίποτα δεν πάει χαμένο...!
8-17 Ιουνίου 2010
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
(Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια κυκλοφορίας της η «Παράλλαξη» διοργανώνει στην πόλη ένα διήμερο παρέμβασης και προτάσεων για το πώς θα μπορούσε να είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος με βασικό άξονα το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτού του πρωτόγνωρου πειράματος διεξάγεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης το διάστημα 8-17 Ιουνίου 2010 η έκθεση ανακυκλωμένης τέχνης με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο!». ʼνθρωποι της δημιουργίας αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στα ζητήματα της πόλης και μέσα από τα έργα τους στοχεύουν στην αφύπνιση του κοινού για ζητήματα οικολογίας.

Με σλόγκαν «Τίποτα δεν πάει χαμένο» designers και καλλιτέχνες της πόλης εμπνέονται και δημιουργούν από όλα όσα θα κατέληγαν στα σκουπίδια και συμβάλλουν στη δημιουργική επαναχρησιμοποίησή τους. Αξιοποιώντας τα πιο καθημερινά, απλά, βαρετά, αλλά και ασυνήθιστα, περίεργα υλικά δημιουργούν έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ, εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα τέχνης σε μία έκθεση που είναι αφιερωμένη στην έννοια της πολυχρητικότητας και της ανακύκλωσης!

Σε μία έκθεση που οι Θεσσαλονικείς δημιουργούν για τους Θεσσαλονικείς, η έκθεση με φρέσκες και ρηξικέλευθες προτάσεις εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τελικά όλα είναι θέμα οπτικής!

*Η Έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ/ΤΚΜ
* Επιμέλεια Έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου
* Τα Εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010 στις 20:00
* Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Κυριακή 11.00 – 19.00
Σάββατο 11.00 – 20.00

*Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται μία ταινία δημιουργίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ με θέμα τις αστικές οχλήσεις στη Θεσσαλονίκη.

Συμμετέχοντες στην έκθεση Τίποτα δεν πάει χαμένο!

1. Γρηγορία Βρυτιά
2. Σταμάτιος Γιαννίκης
3. Γιάννης Καλογιαννίδης
4. Σοφία Καρασαββίδου
5. Αλέξανδρος Κοπαλίδης
6. Γιώτα Καϊοπούλου
7. Παναγιώτης Κουστούδας
8. Χρυσάνθη Κλαυδιανού
9. Σταυρούλα Κουμουλίδου
10. Αργυρένια Κυρίμη
11. Θανάσης Μπάμπαλης
12. Κώστας Νινίκας
13. Τόμμυ Παπαϊωάννου
14. Μαρία Παπαποστόλου
15. Παναγιώτα Παρδαβέλα
16. Μαρία Πασχαλίδου
17. Έλλη Σαλπιστή
18. Κυριακή Σιδηροπούλου
19. ʼννα Σπάρταλη
20. Ελένη Στεργίου
21. Θάνος Στόκας
22. Σοφία-Πηγή Συκά

Ομάδες

23. Μπάμπης Παπανικολάου/ Χριστίνα Τσιραγγέλου (157+173 designers)
24. Ομάδα Καλλιτεχνών Sourliboom
25. Αλέξιος Βανδώρος/ Σάντρα Καλλιαγρα/ Πάττυ Ψαρρού
26. Στεφανία Βελδεμίρη / Αναστάσιος Μπουκουβάλας
27. Σύλβια Γεωργιάδου/ Δημήτρης Ακριτόπουλος/ Deniz Manisali (ddis.turb)
28. Παναγιώτα Λιάκου/ Μαυροματάκη Ευφημία
29. Χριστίνα Αλεξοπούλου / Φένια Δούκα / Έλενα Σίτη / Βασίλης Κυργιώτης / Νικολέττα Δαρίδου (T.SQUAREARCHITECTS)
30. ΣΙΤΑΜ ΑΒ
31. Εργαστήριο "Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Ψηφιακές Τεχνολογίες" του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ.
32. Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου - ΤΕΙ Λάρισας/παράρτημα Καρδίτσας
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Κείμενο επιμελήτριας
Μία έκθεση (ανακυκλωμένης) Τέχνης

Ανακύκλωση (η): η μετατροπή χρησιμοποιημένης ύλης σε κατάλληλη για εκ νέου χρήση
Ο ορισμός αυτός αποτελεί το σημείο εκκίνησης για περισσότερους από 50 designers και καλλιτέχνες που προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους, συμβάλλουν μέσα από τις ερμηνείες τους στην αποκρυπτογράφησή του και αναδεικνύουν τις ποικίλες εκφάνσεις του.
Οι δημιουργοί εξερευνώντας ετερόκλητα υλικά και φόρμες, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που μοιραία προκύπτουν: «πώς μπορώ να αξιοποιήσω τις ιδιότητές τους; Ποιες άλλες παραβλέπω; Ποια διαδικασία μετατρέπει το άχρηστο σε χρήσιμο;»
Αποστασιοποιημένοι από τις προηγούμενες αντιλήψεις για τα αντικείμενα και τα υλικά που επιλέγουν, ανακαλύπτουν και φωτίζουν κρυμμένες ποιότητές τους, ενώ συγχρόνως δημιουργούν καινούριες μέσα από νέες επεξεργασίες. Η ουσία αυτής της διεργασίας ωστόσο, συμπυκνώνεται στη νέα ουσιαστική ευκαιρία που δίνει η ανακύκλωση στην ύλη, καθώς ένας δεύτερος κύκλος ζωής ξεκινά όταν ο πρώτος έχει λήξει. Η ανακύκλωση γίνεται έτσι, μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. ʼρρηκτα συνδεδεμένη με τα δίπολα άχρηστο/χρήσιμο, παλιό/νέο, τέλος/αρχή, αποκαλύπτει πώς μία δυναμική διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές.
Οι δημιουργοί μέσα από τα έργα τους αξιοποιούν και μετατρέπουν το παρελθόν σε ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον-ένα μέλλον που μπορούμε να κατακτήσουμε όταν αποφασίσουμε να διαχειριστούμε την πραγματικότητά μας… αλλιώς!

Αλίκη Τσιρλιάγκου
Επιμελήτρια έκθεσης

root

INVITATION Εργαστήριο 'Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός & Ψηφιακές Τεχνολογίες' Σοφία-Πηγή Συκά Αργυρένια Κυρίμη Θανάσης Μπάμπαλης Γιάννης Καλογιαννίδης