T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΔΕΣΜΟΙ ΥΛΗΣ

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 06/03/2009 ... 12/04/2009
Δεσμοί Ύλης
Μια Συνάντηση Ελλήνων & Κινέζων Εικαστικών


6 Μαρτίου - 12 Απριλίου 2009

ΑΠΟΘΗΚΗ Β1-ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η έκθεση ‘Δεσμοί Ύλης’ αποτυπώνει μια πολυσυλλεκτική και ενδελεχή εκδοχή της σύγχρονης Κινεζικής και Ελληνικής εικαστικής δημιουργίας. Η συνύπαρξη και ο δημιουργικός διάλογος των καλλιτεχνών πραγματοποιείται στο επίπεδο των μέσων, των τεχνικών, αλλά κυρίως της υποκειμενικής επανερμηνείας στοιχείων της παραδοσιακής κουλτούρας των δύο χωρών μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί Κινέζοι καλλιτέχνες εισέρχονται δυναμικά στο παγκόσμιο σκηνικό διεκδικώντας μία θέση αντίστοιχη της ανερχόμενης οικονομίας και του πλούσιου πολιτισμικού τους αποθέματος, συνδιαλλεγόμενοι κριτικά τόσο με τις αρχαίες τους παραδόσεις, όσο και με την πρόσφατη ακαδημαϊκή τάση που επικεντρώθηκε στο ύφος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές και οικονομικές δομές της χώρας επιτρέπουν σε ορισμένο βαθμό την κινητικότητα των καλλιτεχνών και την ‘εξαγωγή’ των δράσεών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ‘ανακάλυψης’ από τη Δύση της πολύπλευρης σύγχρονης Κινέζικής τέχνης αποτελεί η έκθεση ‘The Real Thing. Contemporary Art from China’ που οργανώθηκε πέρυσι στην Tate Liverpool, αλλά και το διογκούμενο συλλεκτικό ενδιαφέρον για την Κινεζική τέχνη που ευνοεί την εκκόλαψη σύγχρονων αστέρων.
Για τους Έλληνες καλλιτέχνες, η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις και η προβολή του έργου τους ‘εκτός των τειχών’ χωρίς γραφικές τοπικιστικές αναφορές αποτελεί ζητούμενο τόσο για τους θεσμικούς φορείς όσο και για τους επαγγελματίες που επιδιώκουν τη διασύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αγορά.
Για το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι σημαντική τόσο η διασπορά της πληροφορίας, όσο και η ενίσχυση διαύλων επικοινωνίας και δικτύων συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνικά και ξένα καλλιτεχνικά ιδρύματα. Πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε στη δημιουργία ευκαιριών για ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή της σημαντικής εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής. Γι’ αυτούς τους λόγους, η διοργάνωση αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα της έκθεσης που παρουσιάζεται τώρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOCA της Σαγκάης, αποτελεί μια εξαιρετική συγκυρία για να αναδειχθούν τα σημεία σύγκλισης αλλά και οι ιδιαιτερότητες της θεματολογίας και των εκφραστικών μέσων των σύγχρονων εικαστικών δημιουργών και από τις δύο χώρες.

Συραγώ Τσιάρα
Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκη

Για δελτίο τύπου και περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ

root