T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

SANI FESTIVAL_Συνάντηση με τις Ετεροτοπίες:Επιλογές από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

SANI FESTIVAL 2008: Συνάντηση με τις Ετεροτοπίες:Επιλογές από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Ημερομηνίες διεξαγωγής: 24/07/2008 ... 31/08/2008
Συνάντηση με τις Ετεροτοπίες:
Επιλογές από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

24 Ιουλίου-31 Αυγούστου 2008, Sani Art Gallery, Sani Marina

Εικαστικά μέσα και διαφορετικές τεχνικές έκφρασης απ' όλο τον κόσμο βρίσκουν γόνιμο έδαφος (ή φιλοξενούνται δημιουργικά) σε μια καταξιωμένη διεθνή καλλιτεχνική οργάνωση. Πρόκειται για την έκθεση υπό τον τίτλο «Συνάντηση με τις Ετεροτοπίες: Επιλογές από την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης», που διοργανώνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το Sani Resort και το Sani Festival στο πλαίσιο του Sani Festival 24 Ιουλίου-31 Αυγούστου, στη Sani Art Gallery, Sani Marina.

Αναλυτικότερα τα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν εκτέθηκαν αρχικά στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και είναι τα:

«Αυτοπροσωπογραφία με κλειστά μάτια» του Yuri Albert (εγκατάσταση)
«Leisure Time» της Ελένης Μουζακίτη (φωτογραφία)
«Εσωτερικοί χώροι» του Guram Tsibakhashvili (φωτογραφία)
«Η ζωή στην Αράλη» του Tursun Ali (φωτογραφία)
«Ρέκβιεμ» του Viktor An (φωτογραφία)
«Πόλη Φάντασμα» του Vahram Aghasyan (φωτογραφία)
«Γη του ζαχαροκάλαμου» του Omid Salehi (φωτογραφία)
«Farishta (Little Angels)» («Μικροί Aγγελοι», βίντεο) της Ganjina Sharipova και
«Aida Safari» του Georgii Litichevskii (ζωγραφική)

Το Sani Festival έχει εξελιχθεί στην πορεία του χρόνου σε πολιτιστικό θεσμό υψηλού επιπέδου που κατορθώνει κάθε φορά να γεφυρώσει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσα από το εξαιρετικά ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που καλύπτει όλο το φάσμα των τεχνών. Η φετινή συνεργασία του Sani Festival με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έγινε με μεγάλη χαρά και σε εντυπωσιακά δημιουργικό πνεύμα. Προσπάθεια και των δύο πλευρών ήταν να δημιουργήσουμε για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες μια πρωτότυπη και ευχάριστη εικαστική περιπέτεια που ταυτόχρονα συνδέει δύο θεσμούς: το Sani Festival και την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης!
Μαρία Τσαντσάνογλου
Ιστορικός Τέχνης-Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Αντλώντας την αρχική έμπνευση από την πάντα επίκαιρη διάλεξη του κορυφαίου Γάλλου διανοητή Μισέλ Φουκώ, με τίτλο 'Περί Αλλοτινών Χώρων. Ετεροτοπίες', το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργάνωσε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2007 στη Θεσσαλονίκη. Οι επιμελητές του κεντρικού προγράμματος Κατρίν Νταβίντ, Γιαν Έρικ Λούνστρομ και Μαρία Τσαντσάνογλου παρουσίασαν το έργο 82 καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, έργα που εικονογραφούν τόπους διαφορετικούς, απροσπέλαστους ή δύσκολα προσεγγίσιμους, υπαρκτούς και φανταστικούς, τόπους που ανασύρονται μέσα από τα όνειρα και τους εφιάλτες μας. Παράλληλα οργανώθηκαν και ειδικά εκθεσιακά projects, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος, με ευρύτατη διασπορά στα πολιτιστικά κέντρα και τα μουσεία της πόλης. Μία επιλογή από τα καλύτερα έργα της 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης - τα περισσότερα από τα οποία παραχωρήθηκαν ως δωρεά των καλλιτεχνών στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- παρουσιάζεται στην γκαλερί του Sani Resort. Επιλέχτηκαν 9 έργα, 1 Ελληνίδας και 8 ξένων καλλιτεχνών με έμφαση στα νέα μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες που ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Τα έργα προέρχονται από το κεντρικό και το παράλληλο πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε που προσείλκυσε το ενδιαφέρον 45.000 επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη. Μία Μπιενάλε-διετής εικαστική συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο- αποτελεί σημαντική ευκαιρία συνεύρεσης διαφορετικών πολιτισμών, δημιουργεί το πεδίο διασταύρωσης οικουμενικών εικαστικών γλωσσών, ένα πλαίσιο εξοικείωσης με τη διαφορετικότητα και τις συγκλίσεις που παρατηρούνται στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, αλλά και μία αφορμή προβληματισμού πάνω στα παγκόσμια προβλήματα, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Συραγώ Τσιάρα
Ιστορικός Τέχνης- Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Η φετινή συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται πιο γόνιμη κι από τις αρχικές μου σκέψεις και προσδοκίες. Μια συνεργασία που προάγει την ανάγκη επικοινωνίας των ανθρώπων μέσα από την Τέχνη, την ανάγκη για μια εναλλακτική, ποιοτική πρόταση ψυχαγωγίας εν μέσω θέρους, μια εικαστική περιπλάνηση για τους έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής στο σύγχρονο ελληνικό εικαστικό γίγνεσθαι μέσα από την εγκατάσταση της διεθνώς αναγνωρισμένης γλύπτριας Δανάης Στράτου, καθώς και αυτό της διεθνούς εικαστικής σκηνής μέσα από μια έκθεση με επιλογές από την πρώτη διεθνή εικαστική διοργάνωση της πόλης μας, την 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε μόλις το περσινό καλοκαίρι. Εύχομαι η δύναμη της Τέχνης να φέρνει πάντα κοντά κι άλλους πολιτιστικούς φορείς σε εξίσου γόνιμες συνεργασίες.
Όλγα Ταμπουρή
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Sani Festival

Επιμέλεια:

Αρετή Λεοπούλου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Σ.Τ.Θ.
Θοδωρής Μάρκογλου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής Κ.Μ.Σ.Τ.
Παραγωγή:
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και Sani Festival 2008
Πληροφορίες:
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Τ: 2310 546683 & 3, F: 2310 593271
www.cact.gr , info@cact.gr

ΣΑΝΗ Α.Ε. / Sani Festival
Ν. Πλαστήρα 55, 54250 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 317327, F: 2310 317881
www.saniresort.gr/sanifestival, sanifestival@saniresort.gr

root