T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

I'M ONLY HUMAN Σύγχρονη Βίντεο Τέχνη

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/01/2007 ... 01/04/2007
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κ.Μ.Σ.Τ παρουσιάζει την έκθεση “I’m Οnly Human - Σύγχρονη Βίντεο Τέχνη”, με έργα τεσσάρων νέων καλλιτεχνών της video art. Η επιμέλεια είναι της Caroline Corbetta και της Εύης Μπανιωτοπούλου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

Νathalie Djurberg + Jesper Just
19 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2007 (Εγκαίνια 19/01/07)

Annika Larsson + Markus Schinwald
2 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2007 (Εγκαίνια 02/03/07)

Oι Nathalie Djurberg, Jesper Just, Annika Larsson και Marcus Schinwald συγκαταλέγονται στους πλέον ενδιαφέροντες δημιουργούς της βίντεο τέχνης. Μέσα από σαφή, και αισθητικά άρτια οπτικά στοιχεία, τα έργα τους προσεγγίζουν ζητήματα - κλειδιά που αφορούν στον προσδιορισμό της ταυτότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Κυρίαρχα θέματα είναι η αμφισημία των ανθρώπινων σχέσεων και η προσπάθεια του κάθε ατόμου να εκφράσει τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του μέσα στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες.

Αν και διαφέρουν σε πολλά σημεία, οι τέσσερεις καλλιτέχνες προσεγγίζουν ουσιαστικά ζητήματα, όπως οι σχέσεις εξουσίας, το φύλο, οι οικογενειακές και οι κοινωνικές συνθήκες, η σεξουαλικότητα, η βία, οι τραυματικές εμπειρίες, οι εμμονές, η αποξένωση και οι φοβίες. Τα διερευνούν μέσα από μια «δραματοποίηση της πραγματικότητας», όπου η σφαίρα του ιδιωτικού εισβάλλει στη σφαίρα του δημόσιου κι αντίστροφα.

Ο καθένας με τον τρόπο του, υιοθετούν τρόπους από γνωστά εκφραστικά μέσα και τεχνικές, όπως το film, το animation, τα μουσικά video clips, η διαφήμιση και άλλες εικόνες των media. Συχνά καταφεύγουν στον κόσμο των μύθων και των παραμυθιών και κάποτε αναφέρονται σε περιοχές της φιλοσοφίας και της ψυχανάλυσης.

H Nathalie Djurberg (1978, Lysekil, Σουηδία / ζει στο Βερολίνο) εξερευνά τις σκοτεινές ανθρώπινες πτυχές με animation, που υπογραμμίζονται από απροσδόκητα soundtracks. Αλλόκοτες πήλινες κούκλες ολισθαίνουν σε σαδιστικές συμπεριφορές, σεξουαλικές παρεκτροπές και μικρότητες, συχνά με τρόπο χιουμοριστικό ή συμπαθητικό. Η δουλειά της είναι επηρεασμένη οπτικά από το χολιγουντιανό κινηματογράφο και τα γιαπωνέζικα καρτούν, τα κινούμενα σχέδια της Ανατολικής Ευρώπης και τη ζωγραφική.

Ο Jesper Just (1974 Κοπεγχάγη / ζει στην Κοπεγχάγη) προκαλεί τα στερεότυπα του ανδρισμού και περιγράφει την ανικανότητα των ατόμων να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Στα βίντεό του παρακολουθούμε άντρες διαφόρων ηλικιών να συναντιούνται και να αντιδρούν συναισθηματικά και απρόσμενα. Τα έργα του κορυφώνονται με τη λύση του δράματος στα όρια των θεατρικών ή κινηματογραφικών συμβάσεων με σαφείς αναφορές στο μιούζικαλ και τις γκανγκστερικές ταινίες του Χόλιγουντ, καθώς το γαλλικό φιλμ νουάρ.

H Annika Larsson (1972 Στοκχόλμη / ζει στη Νέα Υόρκη) εκθέτει τη διφορούμενη, θελκτική και αποκρουστική συγχρόνως, φύση της ισχύος στις πολιτικές, ερωτικές κι αισθητικές διαστάσεις της. Οι πρωταγωνιστές στα υψηλής ανάλυσης βίντεό της είναι άνδρες, συνήθως ντυμένοι με αυστηρά επαγγελματικά κοστούμια. Αυτοί οι ανδρικοί χαρακτήρες δρουν αινιγματικά τελετουργικά, με ένταση που εντείνεται από την απόλυτη απουσία διαλόγων και τη χρήση υπνωτικής μουσικής και τεχνικών όπως η αργή κίνηση (slow motion) και η επανάληψη.

O Markus Schinwald (1973 Σάλτσμπούργκ, Αυστρία / ζει στη Βιέννη) εικονοποιεί σουρεαλιστικά οράματα που έχουν να κάνουν με τις ευάλωτες πτυχές των ανθρώπων και της προβληματικής των σχέσεών τους. ʼνθρωποι ανυποψίαστοι, χωρίς καμία εμφανή σχέση μεταξύ τους, μοιράζονται ταυτόχρονα παράξενες εμπειρίες και κοινές σκέψεις. Μαριονέτες, άνθρωποι – λάστιχο, όπως επίσης άνθρωποι οι οποίοι φέρουν πρόσθετα εξαρτήματα, συνυπάρχουν σε έναν μη τοπικά προσδιορισμένο κόσμο γεμάτο με επαναλαμβανόμενες αφηγήσεις συμβολικών ή συναισθηματικών κειμένων.

I’M ONLY HUMAN Μέρος 1:

Nathalie Djurberg + Jesper Just
Διάρκεια έκθεσης: 19.1 – 18.2.07
Εγκαίνια: 19.1.07 στις 20:00

Στρογγυλή τράπεζα – Συζήτηση (ανοιχτή στο κοινό) με καλλιτέχνες και επιμελητές: 20.1.07 στις
12 το μεσημέρι στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης).

I’M ONLY HUMAN Μέρος 2:

Annika Larsson + Markus Schinwald
Διάρκεια έκθεσης: 2.3 – 1.4.07
Εγκαίνια : 2.3.07 στις 20:00

Στρογγυλή τράπεζα – Συζήτηση (ανοιχτή στο κοινό) με καλλιτέχνες και επιμελητές: 3.3.07 στις
12 το μεσημέρι στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης).

Με την ευγενική υποστήριξη του ΙΑSPIS

Ώρες λειτουργίας από Τρίτη μέχρι Κυριακή 11:00 π.μ – 19:00 μ.μ
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στο +30 2310 546 683 & +30 2310 593 271 ή στείλτε email στο info@cact.gr & lena@cact.gr

root