T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

PUBLIC SCREEN Project

 ΚΣΤΘ Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17/09/2007 ... 11/11/2007
1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «Ετεροτοπίες»
Παράλληλο Πρόγραμμα
Έκθεση-Project: Public Screen
17 Σεπτεμβρίου

Η σύγχρονη τέχνη αποτελεί μία ετεροτοπία περιορισμένη σε κλειστούς χώρους μουσείων και γκαλερί; Μπορεί να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στο καλλιτεχνικό έργο που προβάλλεται σε μία δημόσια οθόνη και τον κάτοικο – επισκέπτη – περιπατητή της σύγχρονης μεγαλούπολης; Τις απαντήσεις αυτές επιδιώκει να δώσει το πρόγραμμα Public Screen που ενταγμένο στο παράλληλο πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τις 17 Σεπτεμβρίου με την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού (εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός»- συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (ΕΤΠΑ 80% και από το ΥΠΠΟ 20%).
Συζητώντας με σημερινούς όρους το ζήτημα της ετεροτοπίας στο εσωτερικό των σύγχρονων κοινωνιών και σε μια εποχή που η εικόνα αποτελεί το κυριότερο μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων το πρόγραμμα Public Screen στοχεύει στο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το δημόσιο – αστικό χώρο. Το πρόγραμμα Public Screen προσφέρει σε 96 καλλιτέχνες –ο - την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους –βίντεο και φωτογραφία- σε ένα μη συμβατικό, αταξινόμητο και απρόβλεπτο κοινό ανθρώπων που ίσως έχει ήδη μια προηγούμενη εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη, ίσως όχι. Πρόκειται για 81 άτομα και ομάδες από την Ελλάδα και την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο –έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω του διαδικτύου στην παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα και φιλοξενήθηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά στην ιστοσελίδα του Μουσείου και της 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (www.thessalonikibiennale.gr) και η προθεσμία υποβολής προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 10 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αυστηρό θεματικό πλαίσιο στα έργα που προβάλλονται, καθώς οι τόποι που ορίζονται από τον Φουκώ ως ετεροτοπίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα θεματικό έναυσμα, χωρίς να αποκλείεται και η προσωπική ερμηνεία – τοποθέτηση του κάθε καλλιτέχνη στην έννοια της ετεροτοπίας.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του ΚΣΤ και επιμελήτρια του Public Screen, Συραγώ Τσιάρα «αποτελεί αναμφισβήτητη διαπίστωση ο πολλαπλασιασμός της οπτικής επικοινωνίας τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα. Ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής και πρόσληψης μηνυμάτων σήμερα διεξάγεται μέσω εικόνων σε βαθμό που η ‘εικονική’ τείνει να καταστεί η κατεξοχήν ‘πραγματικότητα’. Μέσω της οθόνης των υπολογιστών οι άνθρωποι ικανοποιούν αρκετές από τις καθημερινές και εξειδικευμένες ανάγκες τους, ορισμένοι ζουν μια ‘δεύτερη ζωή’ που υλοποιείται φαντασιακά, αποκλειστικά στον κυβερνοχώρο. Συζητώντας με σημερινούς όρους το ζήτημα της ετεροτοπίας στο εσωτερικό των σύγχρονων κοινωνιών, το πρόγραμμα Public Screen επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με το δημόσιο – αστικό χώρο και να διερευνήσει της επικοινωνιακές δυνατότητες της δημόσιας οθόνης σ’ αυτό το πλαίσιο. Διεισδύει σε χώρους διακίνησης επιβατών επιδιώκοντας να αποσπάσει μια ολιγόλεπτη θέαση εικόνων διαφορετικού περιεχομένου και ύφους από τις συνηθισμένες διαφημιστικού χαρακτήρα. Επιδιώκει να φέρει σε επαφή με ορισμένες μορφές σύγχρονης τέχνης διαφορετικές κατηγορίες του ‘κοινού’ που δεν θα είχε τη δυνατότητα να προγραμματίσει μία επίσκεψη στον κλειστό χώρο ενός μουσείου, μιας πινακοθήκης ή έστω ενός κέντρου σύγχρονης τέχνης»
Η ίδια συμπληρώνει ότι «από τις 165 προτάσεις που υποβλήθηκαν επιλέχτηκαν και παρουσιάζονται οι 96. Τα έργα προβάλλονται όλα μαζί, με κριτήριο ταξινόμησης την αλφαβητική σειρά των ονομάτων των καλλιτεχνών, σύμφωνα με τις διεθνώς προβλεπόμενες αρχές. Δεν υπάρχει θεματική ομαδοποίηση και κατηγοριοποίηση, καθώς δεν επιχειρείται η προσομοίωση μουσειακής έκθεσης. Η δημόσια οθόνη επιβάλλει τους δικούς της κώδικες, εκ των οποίων η αποσπασματικότητα και η αδυναμία προσδιορισμού του χρόνου παρατήρησης του έργου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τον ερανιστή-επιμελητή του υλικού. Καθώς είναι αδύνατο να αφοσιωθεί κάποιος στην παρατήρηση μιας εικόνας για αρκετό χρόνο, το εικονικό γεγονός που εναλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι το νέο αστικό διακύβευμα στο οποίο καλούμαστε να αντιδράσουμε αναλογιζόμενοι την ποιότητα, το στόχο, το περιεχόμενο και την αισθητική του εικονικού μηνύματος. Το πρόγραμμα Public Screen που εισηγείται το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της Πρώτης Μπιενάλε αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση η αποτελεσματικότητα και η δυναμική της οποίας μένει να αποτιμηθούν».
Οι οθόνες θα τοποθετηθούν στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (4 οθόνες), στο Λιμάνι (έξω από το Μουσείο Φωτογραφίας) και στo Στρατόπεδο Κόδρα. Σε μία δεύτερη φάση θα εξεταστεί η δυνατότητα φιλοξενίας του προγράμματος σε πλατείες και άλλων δήμων, όμορων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι ενταγμένο και στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Πολιτισμός στην Πόλη».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ “PUBLIC SCREEN”

Από Δευτέρα 17/9 έως Κυριακή 30/9 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του προγράμματος Public Screen στους παρακάτω χώρους:
1. Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
• 4 οθόνες (2 οθόνες στην αίθουσα αφίξεων και 2 οθόνες στην αίθουσα αναχωρήσεων)
• 24ωρη προβολή

2. Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Προβλήτα 1, Αποθήκη Α΄, Μουσείο Φωτογραφίας, στον εξωτερικό χώρο.
• 1 οθόνη
• Ώρες προβολής 9-12:30 μ.μ.

3. Πεδίο Δράσης Στρατόπεδο Κόδρα, Δήμος Καλαμαριάς.
• 1 οθόνη
• Ειδικά αυτή η προβολή θα γίνει 14 Σεπτεμβρίου (20:15-24:30).

4. Για τους χώρους Κ.Τ.Ε.Λ. και Πλατεία Αριστοτέλους ,
οι ημερομηνίες και οι ώρες προβολής δεν έχουν ορισθεί ακόμη αλλά πολύ
σύντομα θα ανακοινωθούν.
Τα έργα θα προβάλλονται το ένα μετά το άλλο διαδοχικά με την αλφαβητική σειρά του επιθέτου κάθε καλλιτέχνη και σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Σε όλους τους χώρους θα προβάλλονται όλα τα έργα.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / περιοδικό Κ / περιοδικό «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ» / Republic Radio 100,3

Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

INFO
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – www.thessalonikibiennale.gr
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – www..cact.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έκθεση-Project: Public Screen
Χώρος: επιλεγμένα σημεία της πόλης
Διάρκεια: Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2007

Πληροφορίες για το κοινό
ΚΣΤΘ: Τ:2310 546 683,2310 593 270 Φ:2310 593271 - info@cact.gr

root

 'MACEDONIA' AIRPORT POSTER