T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ - Λήδα Παπακωνσταντίνου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-INVITATION Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22/09/2007 ... 11/11/2007 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: «Ετεροτοπίες»
Παράλληλο Πρόγραμμα

Τιμώμενη καλλιτέχνης: Λήδα Παπακωνσταντίνου

«Εις το όνομα» («In the name of»)

22 Σεπτεμβρίου 2007- 11 Νοεμβρίου 2007

Πέντε οθόνες βυθισμένες στο νερό, στο ύψος του λιμανιού, στις οποίες θα προβληθούν διαδοχικές, προγραμματισμένες δράσεις οι οποίες εκτυλίσσονται μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων (Θεσσαλονίκη – Αθήνα) και στον ήρεμο, προστατευμένο τόπο των ξένων κοιμητηρίων της Θεσσαλονίκης από την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και μη ορθόδοξων κοινοτήτων της πόλης. Πρόκειται για το πρωτότυπο έργο με τίτλο «Εις το όνομα» («In the name of») της Λήδας Παπακωνσταντίνου, που θα το παρουσιάσει στο κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου, στο Λιμάνι, στο ύψος της Αποθήκης Β1 (τα εγκαίνια θα γίνουν, στις 20:30), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει περφόρμανς από την καλλιτέχνιδα.
Η Λήδα Παπακωνσταντίνου είναι η επίσημη προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα στην 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (21 Μαΐου- 30 Σεπτεμβρίου) με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού (εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός»- συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (ΕΤΠΑ 80% και από το ΥΠΠΟ 20%).
Ο φακός παρακολουθεί και καταγράφει τις κινήσεις που πραγματοποιεί η καλλιτέχνιδα, τις τυχαίες ή εμπρόθετες συναντήσεις της με τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται μόνιμα στους χώρους αυτούς, ή διέρχονται σποραδικά. Η ευλαβική προσέγγιση των επιτύμβιων λίθων και η εναπόθεση προσωπικών αντικειμένων από την καλλιτέχνιδα ανακαλεί την προσωπική μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στα πεδία μαχών ή έσβησαν από ασθένειες στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι εικόνες των νεκροπόλεων ανακλώνται στο νερό της θάλασσας τη νύχτα σε μία τελετουργική διαδικασία εξαγνισμού, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με προβολές σε κτίρια του λιμανιού. Πιο συγκεκριμένα, το έργο «Εις το όνομα» είναι μία πρωτότυπη, πολυσήμαντη και σπονδυλωτή καλλιτεχνική δημιουργία με τη μορφή της video-performance η οποία στη συνέχεια προβάλλεται ως video-εγκατάσταση.
Όπως εξηγεί η επιμελήτρια του έργου, Συραγώ Τσιάρα: «Το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου, τιμώμενης καλλιτέχνιδος της 1ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, επιχειρεί την εκ νέου διάβαση, προσέγγιση και συναισθηματική επανοικείωση τόπων, οι οποίοι στεγάζουν τις μνήμες, τις προσδοκίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που τους κατοικούν και τους επισκέπτονται. Η επιλογή των σημείων στα οποία εξελίσσονται οι προγραμματισμένες δράσεις δε γίνεται άμεσα αντιληπτή. Τι μπορεί να συνδέει την Ομόνοια, τα Χαυτεία, το Βοτανικό και την οδό Μενάνδρου με τα Συμμαχικά της Σταυρούπολης, τη Μίκρα, το Δενδροπόταμο και την Εξοχή; Τι κοινό μπορεί να ενώνει τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται σήμερα στις γειτονιές των ελληνικών πόλεων με τους στρατιώτες του Δυτικού Μετώπου που τάφηκαν στα κοιμητήρια της Κοινοπολιτείας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τους Εβραίους, τους Αρμένιους και τους Προτεστάντες της Θεσσαλονίκης;»

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από 21:00- 24:00 και από 10 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου το έργο θα παρουσιαστεί στην Αποθήκη Β1, τις ώρες λειτουργίας του ΚΣΤ (10:00- 14:00 και 18:00- 22:00).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Εις το Όνομα» είναι η πρώτη παραγωγή που ανέλαβε εξολοκλήρου το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, αυτόνομο τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο μία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί για τον ουσιαστικά πρωτοποριακό χαρακτήρα του συνολικού της έργου.

Παραγωγή: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / περιοδικό Κ / περιοδικό «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ» / Republic Radio 100,3

INFO

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
1η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – www.thessalonikibiennale.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Λήδα Παπακωνσταντίνου
«Εις το όνομα» («In the name of»)

Εγκαίνια: 22 Σεπτεμβρίου 20:30, Λιμάνι

Διάρκεια προγράμματος: 22 Σεπτεμβρίου –10 Νοεμβρίου 2007, Θεσσαλονίκη

Σημείωση: Από τον Οκτώβριο οι προβολές θα γίνονται στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι (τις ώρες λειτουργίες του ΚΣΤ: 10:00- 14:00 και 18:00- 22:00)

root

ΙΝ ΤΗΕ ΝΑΜΕ ΟF by Leda Papaconstantinou ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ - Λήδα Παπακωνσταντίνου ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ - Λήδα Παπακωνσταντίνου