T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

NO BORDERS JUST N.E.W.S. (NORTH, EAST, WEST, SOUTH)

NO BORDERS JUST  N.E.W.S. (NORTH, EAST, WEST, SOUTH) Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/06/2008 ... 28/09/2008
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
ΠΑΛΑΙΑ ΨΥΓΕΙΑ - ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
19 Ιουνίου - 28 Σεπτεμβρίου 2008

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA)
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Βρυξελλών “La Centrale Électrique”

Οι Σχολές Καλών Τεχνών από 22 ευρωπαϊκές χώρες… «συναντιούνται» μέσα από τα έργα 29 αποφοίτων τους που καταργούν τα σύνορα και επιβεβαιώνουν την κοινή –αν και με πολλά διαφορετικά «ιδιώματα»- γλώσσα της τέχνης μέσα από την έκθεση «NO BORDERS (Just N.E.W.S.*)», που διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Τέχνης (AICA) και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Πόλης των Βρυξελλών “La Centrale Électrique” από τις 19 Ιουνίου (εγκαίνια στις 21:00) – 28 Σεπτεμβρίου 2008, στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι.

Σκοπός της έκθεσης «NO BORDERS (Just N.E.W.S.*)» [σε ελεύθερη απόδοση «Όχι σύνορα, (Μόνο ειδήσεις)», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Βορράς, Ανατολή, Δύση, Νότος στα αγγλικά (North, East, West, South)], είναι η ανάδειξη της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας νέων καλλιτεχνών από ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δυναμική τους, με τρόπο που να αναδεικνύει τόσο τις κοινές ρίζες τους όσο και την πολυμορφία της έκφρασής τους. Δεδομένου ότι οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η διοργάνωση αυτή επιδιώκει να δώσει νέες ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες που βρίσκονται στο ξεκίνημα της καριέρας τους, ούτως ώστε να εκθέσουν το έργο τους σε διαφορετικό περιβάλλον και να έρθουν σε επαφή με ένα νέο κοινό, ξεπερνώντας από τους περιορισμούς που επιβάλλει η γεωπολιτική.

Η έκθεση -η οποία παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στις Βρυξέλλες- είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του φορέα διοργάνωσης με επιλεγμένες σχολές καλών τεχνών σε διάφορες χώρες, μέσα από μια σειρά εκτεταμένων συζητήσεων με το προσωπικό των συγκεκριμένων σχολών. Επίσης, οι συμβουλές και η πληροφόρηση που έλαβε το Κέντρο από ένα δίκτυο κριτικών τέχνης, επιμελητών εκθέσεων, εφόρων μουσείων και διευθυντών αιθουσών τέχνης, με στενές διασυνδέσεις με το χώρο της σύγχρονης τέχνης, συνέβαλαν αποφασιστικά στη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA) που εδρεύει στο Παρίσι, με τη συνδρομή και την υποστήριξη των τμημάτων της AICA στην Ιρλανδία, στη Δανία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Καθένας από τους παραπάνω φορείς διοργάνωσε στην περιοχή του ένα διεθνές σεμινάριο το οποίο ολοκληρώθηκε με την εξέταση των φακέλων υποψηφιότητας των καλλιτεχνών. Η τελική επιλογή των έργων που εκτίθενται πραγματοποιήθηκε μεταξύ 170 περίπου υποψήφιων έργων νέων καλλιτεχνών που προτάθηκαν από συνολικά 40 σχολές καλών τεχνών. Οι τελικοί συμμετέχοντες συμπεριληφθήκαν σε κατάλογο υποψηφίων και επιλέχθηκαν κατόπιν συνέντευξης.

Οι καλλιτέχνες

Kristoffer Akselbo (Δανία) Ece Burgaz (Τουρκία) Nina Canell (Σουηδία/Ιρλανδία) David Cantera (Ισπανία) Sebastian Christoffel (Γερμανία/ Ολλανδία) Coolturistes (Λιθουανία) Rudy Decelière (Γαλλία/Ελβετία) Marjan Denkov (ΠΓΔΜ) Kristina Draskovic (Σερβία) Brendan Earley (Ιρλανδία) Willehad Eilers (Γερμανία/ Ολλανδία) Merike Estna (Εσθονία) Erica Eyres (Καναδάς/Ηνωμένο Βασίλειο) David Ferrando Giraut (Ισπανία) Caroline Froissart (Γαλλία) Simon Hitziger (Γαλλία) Tellervo Kalleinen (Φινλανδία) Ulrike Knorr (Γερμανία/ Βέλγιο) Maria Lusitano (Πορτογαλία) Kristina Müntzing (Σουηδία) Ailbhe Ní Bhriain (Ιρλανδία) Randi Nygård (Νορβηγία) Lala Raščić (Κροατία) Kateřina Šedá (Δημοκρατία της Τσεχίας) Ivana Smiljanić (Σερβία) Mayra Vázquez (Ισπανία) Babis Venetopoulos (Ελλάδα) Pernille With Madsen (Δανία) Zorka Wollny (Πολωνία)

Ομάδα επιμελητών

Henry Meyric Hughes Πρόεδρος της AICA
Ramon Tió Bellido Γενικός Γραμματέας της AICA, Επικεφαλής επιμελητής της έκθεσης
Fabienne Dumont Καλλιτεχνική Διευθύντρια, La Centrale électrique
Alexandra Gillet Βοηθός της ομάδας επιμελητών
Ciáran Bennett Πρόεδρος του ιρλανδικού τμήματος της AICA
Maité Beguiristain Αντιπρόεδρος της AICA
Malene Vest Hansen Πρόεδρος του δανεζικού τμήματος της AICA
Έφη Στρούζα Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της AICA
Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Ανοιχτά καθημερινά 10.00-14.00 & 18.00-22.00

Προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε ομάδες κοινού
Ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00

Πληροφορίες για το κοινό
T: 2310 593270
www.myspace.com/cact_
www.aica-int.org

root

EFI STROUSA, RAMON TIO BELLIDO, SYRAGO TSIARA THE VENUE - ΠΑΛΑΙΑ ΨΥΓΕΙΑ OPENING VIEW-ΕΓΚΑΙΝΙΑ