T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271


ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/THESSALONIKI CENTER OF CONTEMPORARY ART
ΑΠΟΘΗΚΗ Β1, ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/WAREHOUSE B1 - THESSALONIKI PORT
ΤΘ 10758 - 541 10 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ/PO BOX 10758 - 541 10 THESSALONIKI, GREECE

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

NO DADA LEFT // ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ


Τον Φεβρουάριο του 2016 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη, του χώρου που φιλοξένησε τις πρώτες δράσεις του κινήματος του Dada. Ταυτόχρονα, ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ο Tristan Tzara, εμβληματική φυσιογνωμία των ντανταϊστών, εξέδωσε το δεύτερο μανιφέστο του κινήματος, διακηρύσσοντας:
«Γράφω αυτό το μανιφέστο για να δείξω ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα αντιθετικές ενέργειες στη διάρκεια μιας δροσερής ανάσας. Είμαι κατά της δράσης, και όσο για τη διαρκή αντίφαση ή την κατάφαση, δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά και δεν πρόκειται να εξηγήσω τι εννοώ γιατί μισώ την κοινή λογική. Είμαι κατά των συστημάτων. Το πιο αποδεκτό σύστημα είναι να μην έχεις επί της αρχής κανένα σύστημα.»
Tristan Tzara, 1918
Στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του Cabaret Voltaire, μία έκθεση θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει τα έργα εκείνα που ιχνηλατούν στο σήμερα τον απόηχο των πρακτικών του Dada: μηδενιστική διάθεση, απουσία ελέγχου και λογικής, χιούμορ και εφευρετικότητα, ανατρεπτική πολιτική κριτική, θόρυβος, πηγαία δημιουργική ορμή.
Σε απόλυτη αντίφαση με το πνεύμα των ντανταϊστών που αναμφίβολα θα ήταν οι πιο σφοδροί πολέμιοι αυτής της «επετειακής» πρωτοβουλίας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάδειξη της «αντι-τέχνης» του σήμερα, των αιρετικών και ρηξικέλευθων εικαστικών προτάσεων που, αν βεβαίως υπάρχουν, έχουν ίσως κάτι σημαντικό να μας πουν.
Με σημερινούς όρους και σύγχρονες αναφορές, μέσα από τις ετερόκλητες ωστόσο συγγενικές παραδόσεις του Dada, του fluxus, της τέχνης της performance και της ώσμωσης όλων στη σύγχρονη avant-garde, καλούμε κάθε καλλιτέχνη που θεωρεί ότι το πεδίο της έρευνας και της πρακτικής του συγκλίνει με όσα επιγραμματικά περικλείονται στο παρόν ανοιχτό κάλεσμα να αιτηθεί για την συμμετοχή του/της.
Τα έργα που θα επιλεγούν από τους συνεργαζόμενους φορείς της διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, λιμάνι) τον Οκτώβριο του 2016.
Για την υποβολή της αίτησής σας θα χρειαστείτε: 1). Έγκυρο λογαριασμό email
2). Ένα σύντομο βιογραφικό
3). Μπορείτε να αιτηθείτε για 1 έως 3 έργα ενώ μπορείτε να στείλετε από 3 έως 5 φωτογραφίες για κάθε έργο (το κάθε αρχείο ξεχωριστά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2MB).
4). Για τα έργα video: τα αρχεία θα πρέπει να να έχουν αναρτηθεί σε Vimeo (https://vimeo.com/join) ή Dropbox (max. διάρκεια δείγματος 5’, https://www.dropbox.com/login) και με τίτλο το όνομα του καλλιτέχνη όπως φαίνεται στη φόρμα υποβολής.
5). Όλα τα απαραίτητα αρχεία θα πρέπει να ονομαστούν με τον εξής τρόπο: καλλιτέχνης_ τίτλος έργου_αριθμός φώτο.
Για παράδειγμα:
Η πρώτη εικόνα του έργου Retrogenesis του Stavros Chatziioannidis θα πρέπει να έχει τίτλο.
StavrosChatziioanndis_Retrogenesis_01.jpg
Aκολούθως για portoflio και cv:
StavrosChatziioannidis_portfolio.pdf & StavrosChatziioannidis_cv.doc
Τέλος, ένα portfolio έργων σας είναι προαιρετικό και θα χρησιμοποιηθεί για το αρχείο των επιμελητών της έκθεσης.
Για ερωτήσεις ή διευκρινίσεις απευθυνθείτε μέσω e-mail στο nodadaleft@gmail.com
Η διοργάνωση δεν αναλαμβάνει έξοδα μεταφοράς και παραγωγής έργων, διαμονή και έξοδα μετακίνησης καλλιτεχνών.

Υποβολή αίτησης
https://form.jotformeu.com/61534282307351
Προθεσμία: 2 Οκτωβρίου 2016

Εκδήλωση Έναρξη
Δ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 30-11-2012
Ανακοίνωση B∃SETZT – Discourse on Art, Politics and Aesthetics International Video Call 08-05-2012
Ιστοσελίδα: nodadaleft

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ