T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

Ambiguous bodies: timeless interpretations_μέρος Α'

Δημοσιεύτηκε: 15-05-2017

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 5:30 μ.μ., το NeMe, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλούν στο Ambiguous bodies: timeless interpretations, μια ημερίδα/σεμινάριο στο Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης και κατόπιν στα εγκαίνια της έκθεσης που επιμελήθηκε η Αρετή Λεοπούλου, στο Κέντρο Τεχνών NeMe, στις 8.30 μ.μ.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί εικαστική δράση του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη.

Χρησιμοποιώντας κείμενα της Diane Bolger (Beyond Male/Female: Recent Approaches to Gender in Cypriot Prehistory), το NeMe ζήτησε από την Αρετή Λεοπούλου να αναλάβει την επιμέλεια μιας έκθεσης και ενός σεμιναρίου που ανταποκρίνεται στις ιστορικές προκαταλήψεις των Κυπριακών ειδωλίων από τις περιόδους του Χαλκού και τη Χαλκολιθικού. Η Λεοπούλου έκανε μια επιλογή έργων, από Κύπριους και Έλληνες καλλιτέχνες, που επιχειρούν τις δικές τους εικαστικές αναφορές στα αρχαία ειδώλια, ενώ παραμένουν σαφώς μέσα σε ένα πλαίσιο σύγχρονης και διεπιστημονι κής προσέγγισης.

Απόσπασμα από τη δήλωση της επιμελήτριας

Από την προϊστορία έως και σήμερα, ίσως το πιο προσιτό, απλό, αλλά συνάμα και περίπλοκο στοιχείο της φύσης, δηλαδή το ανθρώπινο σώμα, αποτελεί την απόλυτη «έδρα» για την ταυτότητα και τη δομή κάθε πολιτισμού.

Με αφορμή τα προϊστορικά κυπριακά ειδώλια και, ειδικότερα, την αξιοσημείωτη ασάφεια ως προς την ένδειξη φύλου σε αυτά, 13 καλλιτέχνες, ως «άλλοι» αρχαιολόγοι, καλούνται να προσεγγίσουν ερμηνευτικά ένα μείζον θέμα που σήμερα απασχολεί και τη σύγχρονη (μετα)πολιτισμική θεωρία: το φύλο, το σώμα ως φορέα του, την αοριστία (ή και την άρνηση) ένδειξης ή αφομοίωσης φύλου, όπως αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται εδώ και αιώνες. Καλούνται να αποδομήσουν στερεότυπα, να προτάξουν τη δική τους γόνιμη διαχείριση κάθε αμφιλεγόμενης και ανένταχτης ταυτόÏ �ητας.

Έτσι, από τις ασαφείς (και ανοιχτές σε ερμηνεία) αναπαραστάσεις της αρχαιότητας, μέχρι το 3ο ρεύμα του φεμινιστικού κινήματος και τον μεταμοντερνισμό, το φύλο, το σώμα, η αοριστία ή ο ορισμός με κάθε πιθανό τρόπο, παραμένουν ζητήματα με συνεχώς ανανεούμενες ερμηνευτικές και κοινωνιολογικές στρατηγικές προσέγγισης.

Οι εικαστικές και θεωρητικές προσεγγίσεις διεπιστημονικής βάσης και λογικής από τους καλλιτέχνες και τους εξειδικευμένους ερευνητές-ομιλητές, θα συμπληρώσουν τη διοργάνωση, που επιχειρεί να ψηλαφίσει έναν προβληματισμό περίπλοκο και ανεξάντλητο: την μετα-πρόσληψη του φύλου ιστορικά και κοινωνιολογικά.

*Η έκθεση θα ταξιδέψει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (CACT) τον Ιανουάριο του 2018.

Έκθεση

Τόπος: NeMe Arts Centre, Λεμεσός
Εγκαίνια: 20 Μαΐου 2017, 8:30μμ
Διάρκια: 20 Μαΐου – 3 Ιουνίου, 2017
Μέρες/Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 17:30-20:30, Σάββατο: 10:00-13:00
Επιμελήτρια: Αρετή Λεοπούλου
Καλλιτέχνες: Γιάννης Μπαρδάκος, Ελίνα Ιωάννου, Νίκη Καναγκίνη, Άκης Καράνος, Μαρία Λιανού, Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Νατάσα Παπαδοπούλου, Μιχάλης Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, Χαράλαμπος Σεργίου, Πανίκος Τεμπριώτης, Βάσω Χατζουλή Σεργίου, Glitch Artists Collective
Οργάνωση: NeMe & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη)

Σεμινάριο

Τόπος: Αίθουσα Πεύκιος Γεωργιάδης, ΤΕΑΠΑΚ
Ημερομηνία: 20/05/2017 18:00-20:00
Συντονίστρια: Αρετή Λεοπούλου
Ομιλητές: Diane Bolger, Ευανθία Τσελίκα, Ντιάνα Γεωργίου
Οργάνωση: NeMe & Τμήμα Καλών Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το σεμινάριο θα είναι στα Αγγλικά

ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ