T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ: Τόποι της θηλυκότητας/ Προς μια νέα χαρτογράφηση

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/02/2011 ... 19/02/2011
Ημερίδα
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης


Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Αποθήκη Β1-Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Είκοσι τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση της μελέτης της Griselda Pollock ‘Modernity and the spaces of femininity’ (G. Pollock, Vision and Difference, Λονδίνο 1988) με θέμα τους ταξικούς και έμφυλους προσδιορισμούς της αστικής εμπειρίας στη γαλλική τέχνη των τελών του 19ου αιώνα, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης προσκαλεί καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, επιμελητές εκθέσεων και κάθε ενδιαφερόμενο/η σε συζήτηση με άξονα τον τόπο, τόσο ως αντικείμενο όσο και ως ρυθμιστικό παράγοντα της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας σήμερα.

Έχουμε άραγε απαλλαγεί οριστικά από την εμβληματικά αρρενωπή εικόνα του μοναχικού περιπατητή της πόλης, του flâneur που απολαμβάνει την ανωνυμία της όσμωσης με το πλήθος, ή το φάντασμά του επιβιώνει στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις;

Υφίστανται ακόμη -και σε ποιο βαθμό- οικονομικοί, θρησκευτικοί και ιδεολογικοί περιορισμοί που δυσχεραίνουν την ενεργό παρουσία και δράση των γυναικών καλλιτεχνών στο δημόσιο πεδίο;
Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης, των θεσμών και των ιδρυμάτων στη δημιουργία ζωτικού χώρου καλλιτεχνικής έκφρασης;
Η κινητικότητα, απαραίτητη προϋπόθεση επαγγελματικής ανέλιξης, συναρτάται και σε ποιο βαθμό με έμφυλες διακρίσεις;
Οι δημόσιες επιτελέσεις – performances, οι ακτιβιστικές εικαστικές δράσεις, οι εφήμερες παρεμβάσεις, η σύγχρονη περιβαλλοντική δημόσια τέχνη, οι νέες συλλογικότητες συνιστούν μια αλλαγή παραδείγματος με κατεύθυνση την «από-ιδρυματοποίηση» της τέχνης και την έξοδο από την αφάνεια της ιδιώτευσης;
Ποιος είναι ο ρόλος γυναικών καλλιτεχνών σ’ αυτή την εξέλιξη;

Πρόκειται για ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που ανέκυψαν κατά την πρόσφατη εκθεσιακή περίοδο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (2010), αφιερωμένη σε γυναίκες δημιουργούς (Αθηνά Τάχα, Λίζη Καλλιγά, Βάνα Ξένου, Νίκη Καναγκίνη) που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπερβαίνουν στο έργο τους την παραδοσιακή διάκριση ιδιωτικής – δημόσιας σφαίρας. Τα θέτουμε σε ανοιχτή συζήτηση με στόχο να διερευνήσουμε την πολυπλοκότητα και τη διαφορετικότητα της γυναικείας καλλιτεχνικής εμπειρίας σε εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και να διευρύνουμε το πεδίο της δυναμικής της.

Όροι συμμετοχής

-Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει ν’ αποστείλουν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου σύντομη περιγραφή (μέχρι 200 λέξεις) και τίτλο της εισήγησής τους σε μία από τις παρακάτω διευθύνσεις:
syrago@greekstatemuseum.com
director@cact.gr
domna@cact.gr

-Ο χρόνος που θα διατεθεί για κάθε εισήγηση ορίζεται αυστηρά στα 15’ ώστε να υπάρξει ικανό διάστημα για συζήτηση.

-Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει την οργανωτική υποστήριξη της ημερίδας, αλλά δεν καλύπτει έξοδα μετακίνησης και φιλοξενίας.

-Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου. Το Κ.Σ.Τ.Θ. διατηρεί το δικαίωμα βιντεοσκόπησης και μαγνητοφώνησης των εργασιών.

Με την παρούσα πρόσκληση για ανταλλαγή απόψεων συνεχίζουμε ένα κύκλο συζητήσεων που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης γύρω από εναλλακτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο, συλλογικά εγχειρήματα και περιβαλλοντική τέχνη, επιλέγοντας αυτή τη φορά να εστιάσουμε σε γυναίκες εικαστικούς.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκης Β1, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Συραγώ Τσιάρα
Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

root