T: +30 2310 546 683, +30 2310 593 270,  T/F: +30 2310 593 271

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Εικαστικού Πανοράματος ΙΙ- 2007

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 14/12/2007 ... 29/02/2008 Γενικά χαρακτηριστικά/περιγραφή:

Tο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιείται από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης- Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με θεματική τη θεσμοθετημένη από το ΥΠΠΟ ετήσια διοργάνωση με τίτλο «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙ-2007» και θα βρίσκεται σε εφαρμογή από 14 Δεκεμβρίου 2007 έως 29 Φεβρουαρίου 2008. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πραγματοποιείται σε δύο ταχύτητες: οι μαθητές -τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου ύστερα από προγραμματισμένη επίσκεψη στους χώρους της Μονής Λαζαριστών και της Αποθήκης Β1 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης παρακολουθούν ξενάγηση διάρκειας 45 λεπτών που αποσκοπεί στην ενημέρωσή τους για την ταυτότητα και το χαρακτήρα της διοργάνωσης μέσω ενός διαλόγου που αναπτύσσεται κατά την εφαρμογή του ανάμεσα σε αυτούς και την ομάδα του προγράμματος ενώ ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από την σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού διαρκεί 90 λεπτά, πλαισιώνεται από έναν αριθμό δράσεων και είναι προσαρμοσμένο στο ηλικιακό στάδιο των μαθητών όπως και στο γνωστικό τους επίπεδο.

Σχεδιασμός:

Κατά τη διαδικασία τόσο του σχεδιασμού όσο και της εφαρμογής του προγράμματος έχουν ληφθεί υπόψη:
• το ηλικιακό στάδιο των μαθητών
• το γνωστικό τους επίπεδο
• οι πιθανές προσλαμβάνουσες, τα ερεθίσματα και τα ενδιαφέροντα των σημερινών μαθητών μέσω των ΜΜΕ, του διαδικτύου και την παρουσία των υπόλοιπων εφαρμογών της τεχνολογίας στην καθημερινή τους ζωή
• η μέχρι τώρα επαφή και γνωριμία τους με το αντικείμενο της Τέχνης μέσα από τη διδακτέα ύλη των σχολικών τους μαθημάτων (Έκθεση ιδεών, Νέα Ελληνικά, Σχέδιο, Αισθητική αγωγή, Καλλιτεχνικά κ.α.)

Στόχοι:

Πρωταρχικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με το μουσείο και με τα μέσα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας σήμερα στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των παιδιών μαθαίνοντας τον τρόπο που μπορούν να προσεγγίσουν ένα σύγχρονο έργο τέχνης. Προωθεί την εμπλοκή τους στην καλλιτεχνική διαδικασία με παροχή ερεθισμάτων για δημιουργική έκφραση και παράλληλα την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσω των πληροφοριών που παρέχονται για τα έργα. Έντονη είναι η έμπρακτη συμμετοχή των μαθητών σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες με βασικό στόχο την ελεύθερη έκφραση γύρω από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μουσειακούς χώρους, τις εικαστικές εκθέσεις και την παρουσία της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε αυτούς.
Βασική επιδίωξη του μουσείου είναι η ένταξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του στον ευρύτερο σχολικό προγραμματισμό της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω προτεινόμενων δραστηριοτήτων που θα γίνουν μέσα στο σχολείο με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών.

Εφαρμογή:

Η εφαρμογή του προγράμματος πραγματοποιείται στους χώρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών. Από τα 80 έργα που περιλαμβάνει η έκθεση, τα 15 εκτίθενται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και είναι έργα του: ΑΛΕΞΙΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΑΛΗΘΕΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ ΣΤΗΒΕΝ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΤΖΩΝ, ΓΙΑΝΝΑΔΑΚΗ ΜΑΝΟΛΗ, ΚΑΒΒΑΘΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, ΚΕΣΣΑΝΛΗ ΝΙΚΟΥ, ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ ΧΡΟΝΗ, ΞΑΓΟΡΑΡΗ ΖΑΦΟΥ, ΠΑΠΠΑ ΖΩΗΣ, ΤΡΑΝΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΤΣΑΚΙΡΗ ΓΙΩΡΓΟΥ, ΤΣΟΚΛΗ ΚΩΣΤΑ, ΦΩΚΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, εκ των οποίων τα 7 είναι ζωγραφική, 3 video και 5 εγκαταστάσεις. Τα έργα που εκτίθενται στη Μονή Λαζαριστών είναι των παρακάτω καλλιτεχνών: POKA-YIO, ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ , ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΣΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΝΑΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΒΙΤΑΣΤΑΛΗ ΑΡΙΑΔΝΗ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΗΣ, ΓΚΟΛΦΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΟΥΛΑΚΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ, ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΖΟΥΝΗ ΟΠΥ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΑΚΑΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΜΜΑ ΕΛΕΝΗ, ΚΑΝΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΚΑΤΣΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ ΧΑΡΗΣ, ΚΟΤΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΓΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ, ΜΑΔΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΜΑΚΡΗ ΚΛΕΙΩ, ΜΑΚΡΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΜΑΝΕΤΑΣ ΜΙΛΤΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΙΣΟΥΡΑΣ ΤΑΣΟΣ, ΜΟΣΧΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΞΕΝΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΞΕΝΟΥ ΒΑΝΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΑΝΙΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑ, ΠΑΡΜΑΚΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΥΛΟΣ, ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ ΝΑΤΑΣΣΑ, ΠΟΥΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΡΗΝΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΣΑΚΑΓΙΑΝ ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ, ΣΑΧΙΝΗΣ ΞΕΝΗΣ, ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΣΟΥΡΟΥΝΗ ΕΡΗ, ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΑΚΙΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΕΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΤΣΑΚΑΛΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ, ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΦΟΥΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΠΑΝΟΣ, ΧΑΡΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΤΕΡΑΣ ΜΑΡΚ, ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΤΖΟΝ τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ζωγραφική και εγκαταστάσεις.
Η εκπαιδευτική εφαρμογή που απευθύνεται σε μαθητές- τριες Γυμνασίου και Λυκείου συνίσταται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στους χώρους της Μονής Λαζαριστών και της Αποθήκης Β1 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης όπου παρακολουθούν ξενάγηση διάρκειας 45 λεπτών που αποσκοπεί στην ενημέρωσή τους για την ταυτότητα και το χαρακτήρα της διοργάνωσης μέσω ενός διαλόγου που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτούς και την ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος ενώ ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Γίνεται εκτεταμένη συζήτηση για θέματα που προκαλούνται από τα έργα, στο μεν Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης όπως αστικό περιβάλλον, ερημοποίηση, παράδοση, αστική ζωή, ήθη και έθιμα ενώ στη Μονή Λαζαριστών θίγονται θέματα όπως η φύση, κοινωνικές διαφορές, street art.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού διαρκεί 90 λεπτά, πλαισιώνεται από έναν αριθμό δράσεων και είναι προσαρμοσμένο στο ηλικιακό στάδιο των μαθητών όπως και στο γνωστικό τους επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Αποθήκη Β1 μια σύντομη ξενάγηση ακολουθούν οι εξής δραστηριότητες: Σουρεαλιστικό Παιχνίδι κάτω από το έργο του Χρ. Μπότσογλου (ομαδική εικονογράφηση- γραφή πάνω σε θέμα που δίνεται από την ομάδα του Εκπαιδευτικού σχετικό με την καθημερινή ζωή, μια εποχή του χρόνου, το σχολείο, την πόλη ενώ συνδυάζονται λέξεις με εικόνες εμπλέκοντας τον εαυτό μας. Π.χ. Εγώ και ο περίπατός μου στην πόλη-.. Το Κουτί με τις Ιδέες: στην κεντρική αίθουσα οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και κάθε ομάδα διαλέγει τυχαία μια φωτογραφία από ένα έργο που έχει δει. Αποστολή της ομάδας είναι να καταγράψει λέξεις που σχετίζονται με το έργο και να τις παρουσιάσει στους υπόλοιπους.
Στο χώρο της Μονής Λαζαριστών οι δραστηριότητες είναι οι εξής: με βάση το έργο του Πούλιου, προβάλλονται στον τοίχο μέσω προτζέκτορα Φωτογραφίες των Παιδιών που θα έχουν παρθεί κατά την είσοδό τους στο μουσείο. Σκοπός της δράσης είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις τεχνικές και να χαρούν με το αποτέλεσμα. Κολλάζ συνθετικό- αποσυνθετικό σχετικά με το έργο της Μαρινάκη και του Πούλου, με σκοπό να εισαχθούν τα παιδιά στην τεχνοτροπία του κολλάζ. ʼλλη δράση σχετίζεται με το έργο του Βασιλειάδη και περιλαμβάνει την ομαδική Κατασκευή ενός Κήπου χρησιμοποιώντας υλικά όπως πολύχρωμα χαρτόνια, μολύβια, ξυλάκια κ.ά. Επόμενη δράση σχετίζεται με την Αποδόμηση και Αναδόμηση Πορτρέτων μέσα από την παρατήρηση εκτυπωμένων φωτογραφιών με θέμα τις φυλές, τα φύλα, τις ηλικίες του κόσμου.
Σε κάθε εφαρμογή του προγράμματος συμμετέχει μουσειοπαιδαγωγός- εμψυχωτής από την ομάδα σχεδιασμού του προγράμματος και σε όλες σχεδόν τις μέχρι τώρα εφαρμογές υπήρξε μέριμνα ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται οι ειδικότητες των εμψυχωτών (ιστορικός τέχνης + μουσειολόγος ή μουσειοπαιδαγωγός).
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης διανέμεται ενημερωτικό υλικό πολιτιστικού περιεχομένου στο σχολείο σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (CD από προηγούμενες εκθέσεις του Μουσείου, μικρός ενημερωτικός κατάλογος για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και πολιτιστικός οδηγός της πόλης).Συγκεκριμένα το σχετικό ενημερωτικό υλικό περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1. ένα cd με εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη Συλλογή Κωστάκη (δημοτικό- γυμνάσιο)
2. έναν κατάλογο «Εικαστικό Πανόραμα Ι» για την βιβλιοθήκη του σχολείου
3. έναν κατάλογο «Εικαστικό Πανόραμα ΙΙ» για την βιβλιοθήκη του σχολείου
4. ένα dvd «Εικαστικό Πανόραμα» με την εικαστική δράση στην Ελλάδα την περίοδο 2005- 2006 για τη βιβλιοθήκη του σχολείου
5. έναν κατάλογο «Διαδρομές» για τη βιβλιοθήκη του σχολείου
6. λίστα με site σχετικά με ιστορία τέχνης, σύγχρονη τέχνη, μουσεία κ.λπ
7. Ερωτηματολόγιο/ φόρμα για τη συμπλήρωση στοιχείων μαθητών και καθηγητών

Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα ΙΙ- 2007» συμμετείχαν οι:
Βολογιανίδου Εύη, Ιστορικός Τέχνης
Μανώλη Νικολίνα, Αποφ. Τμήμ. Πλαστ. Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης
Παπαβέργου Εύη, Επιμελήτρια- Μουσειολόγος
Παρασκευά Κατερίνα, Μουσειοπαιδαγωγός
Τσακιρίδου Ολυμπία, Ιστορικός Τέχνης

Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Οι ξεναγήσεις και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιούνται ύστερα από ραντεβού. Επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2310- 546683 και 2310 593271, Δευτέρα με Παρασκευή 10:00- 14:00 με την υπεύθυνη συντονισμού Δόμνα Γούναρη.
* Η τιμή ομαδικού εισιτηρίου είναι 1€ ανά μαθητή- τρια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.visualarts.gr






root